Tóth Zsé Ferenc Tündérkör Alapítvány

Ezer forintot sem ciki adományozni! Interjú Tóth Zsé Ferenccel, a nagy dobásra készülő Tündérkör Alapítvány elnökével

Helyi hírek

Sokszor fel sem fogjuk, milyen szerencsések vagyunk. Van hol laknunk, van mit ennünk, van családunk, egészségesek vagyunk. Sajnos ez nem mindenki számára adatik meg. Különösen elszomorító, ha rossz helyzetben lévő gyerekekről van szó. Rajtuk igyekszik segíteni a debreceni Tündérkör Alapítvány. De miért ne segítenénk mi is, ha megtehetjük? Nem kell nagy dolgokra gondolni. A sok kicsi összeadódva csodákra lehet képes!

Közeleg a személyi jövedelemadó 1% felajánlásának időszaka. Ti mire szánjátok idén a befolyó összeget? 

A Tündérkör Alapítvány (adószám: 18658024-1-09) az SZJA 1% -ából kapott teljes összeget – még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a teljes összeget – tartós élelmiszer vásárlására fordítja. Az adományokat folyamatosan juttatjuk el a rászorulók részére. 

Ez egyébként az egész évben szétosztott adomány nagyjából tíz százalékát fedezi. A fennmaradó részt további hozzájárulásokból tudjuk finanszírozni. 

Nemsokára ismét lesz gyermeknappal egybekötött Tündérfutás. Mivel készültök?  

Az idén már nyolcadik alkalommal szervezzük meg a rendezvényt, 2023. május 28-án az F1 téglási gokartpályán várjuk a résztvevőket. Rengeteg gyermekprogrammal készülünk. A futáson kívül lesz ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, édességosztás, kézműves foglalkozások, de meg lehet majd tekinteni a helyszínen kiállított autókat is. Ezeken a programokon bárki részt vehet, függetlenül attól, hogy elindul-e valamelyik távon vagy sem. 

Bővebb tájékoztató a rendezvényről az alapítvány oldalán érhető el. Érdemes figyelni a Facebook-oldalunkat is, hiszen esőnap esetén ott közöljük a friss információkat.  

Kiket vártok a Tündérfutásra?  

Mindenkit! Négy távunk lesz: 500 méter (TündiBündi táv), valamint 3500, 7000 és 10500 méter. Ezek a távok természetesen legyalogolhatók, akár kutyával vagy kerekesszékkel is teljesíthetők.

Itt nem a futás, hanem a részvétel és az összefogás a lényeg. 

TündiBündi táv?  

Igen, azoknak akik nem futnának, de mégis szeretnék kivenni a részüket, ezt az 500 méteres hosszt ajánljuk. Tapasztalataink szerint ezen rengeteg egészséges és beteg gyermek is elindul. 

Mire fordítjátok a bevételt?

Ez egy jótékonysági rendezvény, így a helyszínen is lehet majd adományozni. A befolyó összeg egy bizonyos részét egy általunk választott szegény sorsú család részére juttatjuk el, a maradékot pedig tartalékoljuk a későbbi segélykérők számára.

Elképzelni sem tudom, mikkel találkoztok nap mint nap. Hogy bírod lelkileg?  

Rengeteg sanyarú sors van. Mi ezt rendszeresen látjuk, rajtamarad a szívünkön. Egyre nehezebb, mert minél több nehéz helyzetben lévő emberrel találkozunk, annál komolyabb lelki fájdalmat okoz ez nekünk. 

Mindenkit meg lehet/meg tudtok menteni? 

Nem. Mindenkit nem tudunk sajnos megmenteni, és nem is lehet mindenkit, bármennyire is szeretnénk. Ez valójában csak egy délibáb, de mi ezt nagyon jól tudjuk.

Szenzációsan sikerült a 2022-es Tündérfutás Tégláson – videó

Tudtok segítséget nyújtani álláskeresésben is esetleg, vagy lakhatás megoldásában? 

Álláskeresésben és a lakhatásban mi nem tudunk sajnos segíteni, mert egyszerűen nincs rá időnk. Mindenkinek civil munkája van az alapítvány mellett. A Tündérkör Alapítvány igazából egy szerelemprojekt.

Szívesen csatlakoznak önkéntesek?

Igen, nagyon sok ember szeretne önkéntes lenni nálunk, de csak kevesen tudnak, mert a munkaidejük vagy időbeosztásuk nem mindig teszi ezt lehetővé. Általában egy hónapban négy-öt főt mozgatunk folyamatosan, de szükség esetén több ember is rendelkezésre áll. A Tündérfutásra például 120 önkéntessel fogunk felállni. 

Az adományok mellett hogyan tudtok támogatást nyújtani a nehéz sorsú embereknek?  Tudsz biztató szavakat mondani a kilátástalan helyzetekben?

Amennyiban szükséges, szakmai tanácsot tudunk adni, hiszen többünknek szociápedagógus végzettsége is van, de van köztünk jogász is. Ha lelket kell valakibe önteni, akkor általában elmondom, hogy honnan jövök, ki vagyok, mik értek gyermekkoromban, és ez erőt szokott adni az elesett embereknek, mert látják, hogy a sárból is fel lehet állni. Jó érzés, hogy tudok reménytelen helyzetben lévő embereknek olyan dolgokat mondani, amivel erőt adhatok.

Akinek segítségre van szüksége, mindenféle csatornán elérhet bennünket, emailen, telefonon, Messengeren, SMS-ben. Igyekszünk gyorsan válaszolni is a megkeresésekre. 

Milyen felajánlásokra van jelenleg szükségetek, és miket vártok folyamatosan? 

Elsősorban azt szeretjük, ha cégek keresnek meg minket szolgáltatásokkal. Szívesen vesszük a boltban vásárolt száraz, tartós élemiszereket, tisztálkodási szereket és édességeket, illetve a pénzadományokat is. 

Hogyan lehet eljuttatni hozzátok az adományokat? 

A tunderkoralapitvany.hu oldalon az “Adományoznál?” fül alatt minden szükséges információt megtalál, aki szeretne segíteni a rászoruló embereken. Van lehetőség bankkártyás fizetésre, utalásra, illetve akinek az szimpatikusabb, a rendezvényeinken készpénzes hozzájárulásra is. Az alapítvány közhasznú szervezet, így a cégek az adományokról kiállított igazolással csökkenteni tudják az adóalapjukat is. 

Kis összeg is jól jön? Sokan talán attól tartanak, hogy egy 1000 forintos adománnyal nevetségessé válnak. 

Igen, a kis összeg is jól jön. Az alapítványnak nincs sok pénzadománya, viszont ez általában 1000-2000 forintos felajánlásokból jön össze. Senki nem válhat ezer forintos adománnyal nevetségessé! A szándék a lényeg. Tízezer forintból ezer forintot odaadni sokkal nagyobb dolog, mint száz millióból tíz ezret. 

– Bíró Gabriella, Szilágyi Szabolcs –