Szeged, Erdő Lakói Családi Bölcsőde, bölcsőde, gyerek, ellátás, magán

Nyíregyházán bölcsődék építésével és fejlesztésével bővítik a bölcsődei férőhelyek számát

Helyi hírek

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhelybővítést Nyíregyházán, melynek csak egy része önkormányzati fenntartású. – írta meg  a Nyíregyházi Napló

Jászai Menyhért alpolgármester szerint a jelenleg működő 23 bölcsődéből 9 van önkormányzati fenntartásban, ám ez a férőhelyek 70%-a, s a fejlesztésekkel felkészülnek az igények várható növekedésére, valamint egy EU-s célnak is igyekeznek megfelelni.  Az elmúlt 10 évben hatékonyan használta fel az önkormányzat az EU-s forrásokat, hiszen valamennyi bölcsőde és óvoda energetikai vagy komplex felújítása megtörtént, döntően eszközbeszerzésekkel.

A 23 bölcsődei ellátást nyújtó bölcsőde és családi bölcsőde lefedi a város egész területét. Ebből 9 önkormányzati fenntartású, ami kötelező, gyermekjóléti alapellátás a város számára. A szabad intézményválasztás elve alapján a városlakók válogathatnak a szolgáltatások között, tehát jó értelemben véve verseny van, ami az ellátás színvonalát javítja. – közölte az alpolgármester.

Az alpolgármester kiemelte, jelenleg ezret meghaladó férőhely van a városban, az önkormányzati rész ennek a döntő többségét adja, nagyjából 70%-ot.   Az Európai Tanács még 2002-ben kitűzte a célt, hogy a tagállamokban a 3 éves kor alatti gyerekek 33%-ának gondozásban kell lennie, ezt 2022-ben megismételték, 2030-as céldátummal. Nyíregyházán e cél megvalósulásához még mintegy 300 férőhely hiányzik.

Nyírszőlősben is tervezik egy bölcsőde építését, ott a pályázás, a forrás megszerzése folyamatban van. Örökösföldön, az Orosi úthoz közel, a Bokréta utcán, valamint Salamonbokorban történik férőhelybővítés, vagy új intézmény építése. Látható cél a külső városrészek ellátásának fejlesztése, ahol sok fiatal család telepedett meg, szükség van a kapacitásokra, s az ovik is teljes kihasználtsággal működnek.

Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású intézményekben nem fizetnek a családok gondozási díjat, és a gyerekek 77%-nak a szüleinek nem kell fizetni az étkezésért.