Jön a kelengyepénz is – rendkívüli támogatásokról döntöttek Sárándon

Helyi hírek

Az új szociális rendelet jelentős változásokat tartalmaz. A támogatások elérhetősége a születéstől a halálig végigkíséri a sárándi lakót egy teljes életen át. Az új rendeletben szó van szociális tanulmányi ösztöndíjról, tartós betegek támogatásáról, kelengyepénzről, gyermeknevelési támogatásról is – derül ki a község polgármesterének bejegyzéséből.

Dézsi András közleményében kifejtette, hogy mindenre és mindenkire kiterjedő rendeletet fogadtak el.

Szociális tanulmányi ösztöndíjat vezetnek be azon felsőfokú nappali tagozatos tanintézménybe járó diákok részére is, akiknek a tanév végén a tanulmányi eredménye 4,0 vagy a feletti, az ösztöndíj tanévre vonatkozó összege 80.000 forint. Továbbra is támogatjuk a sárándi általános iskolába járó 5-8. évfolyamos tanulókat, akiknek a tanév végén a magatartás és szorgalom nélkül számított tanulmányi eredménye 4,7 (40.00 forint) vagy a feletti és a 9-13. évfolyamos középiskolai tanulóinkat, akiknek a tanév végén a magatartás és szorgalom nélkül számított tanulmányi eredménye 4,5 vagy a feletti (60.000 forint).

Rendkívüli települési támogatást ítélnek meg a tartós betegek állapotmegőrzését, vagy mozgatását biztosító eszközbeszerzés esetén 5.000 forinttól 100.000 forintig.

Újfajta támogatás érkezik Sárándra

Kelengyepénzt vezetnek be. Az új gyermeknevelési támogatás alapján egyszeri szociális pénzbeli támogatás nyújt az önkormányzat a gyermek születését követően annak a szülőnek (szülőknek), aki sárándi lakcímmel rendelkeznek és legalább egy éve életvitelszerűen Sárándon élnek, a gyermeket saját háztartásában nevelik és a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg 114.000 forintot. A gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a 128.250 forintot. A támogatás egyszeri 40.000 forint és a gyermek születését követő öt hónapon belül igényelhető.

Az önkormányzat gyermeknevelési támogatás címén szociális pénzbeli támogatást nyújt a gyermek 16 éves koráig azoknak a családoknak, ahol a gyermek igazoltan ételallergia miatt speciális étkezésre szorul, és a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 114.000 forintot, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a 128.250 forintot. Az étkezési támogatás összege 30.000 forint/év, melyet utólag, két egyenlő részletben fizetnek ki június és december hónapban. A kérelemhez szakorvosi igazolás szükséges. Amennyiben a gyermek nevelési-oktatási intézményben igényli a gyermekétkeztetést, támogatásra abban az esetben jogosult, ha csak ebédet vesz igénybe.
A tájékoztatás szerint a rendelet 2023. április 1-jétől lép hatályba.

Pálinkamustrát tartanak Sárándon – szakértő zsűri díjazza a minőséget