Kósa Lajos és Orbán Viktor

Egy tollvonással csökkentette Orbán Debrecen Déli Gazdasági Övezetének területét

Helyi hírek

Módosított a kormány a Déli Gazdasági Övezet területére vonatkozó szabályozási terven. Egy egybefüggő, 18,5 hektáros részt most kivontak a sajátos beépítési szabályokat tartalmazó rendelet hatálya alól, így az a jövőben mezőgazdasági területként funkcionálhat.

Magyarország kormánya a 75/2015. (III. 30.) kormányrendeletben különleges státuszt adott a Déli Gazdasági Övezetnek, azzal a céllal, hogy ott nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari beruházások valósuljanak meg – emlékeztetett közleményében Debrecen önkormányzata.

Egy kedden megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet [63/2023. (II. 28.)] alapján egy 18,5 hektáros terület övezeti besorolásával kapcsolatban ismét a város helyi építési szabályzata az irányadó, mely szerint Má/1, azaz általános mezőgazdasági terület, így azon gazdálkodás folytatható.

A 75/2015. (III.30.) kormányrendelet módosult abban a tekintetben is, hogy új helyrajzi számok beemelésével megteremtette egy csapadékvíz-késleltető tározó megvalósításának lehetőségét a 47-es számú főút keleti oldalán. A Kondoros-csatornával szomszédos 4 hektáros terület nem része a Déli Gazdasági Övezetnek, de az azon megépülő puffertározónak nagy szerepe lesz az ipari területre érkező csapadékvíz késleltetett elvezetésében.

Hasonló okokból a Kösely-csatornába torkolló tórendszer is rendezésre és újraaktiválásra kerül az iparterületről összegyűjtött csapadékvíz kontrollált, biztonságos elvezetése érdekében. Ez a fejlesztés megteremti annak lehetőségét, hogy a gazdasági övezetből összegyűjtött csapadékvíz a termőföldek öntözését szolgálja.