Hegedüs Péter balmazújvárosi tűzoltóság

Nem finanszírozná tovább az állam helyett Balmazújváros a helyi tűzoltóságot, hivatásos állományt szeretne a polgármester

Helyi hírek

Lábra kapott Balmazújvároson az a hír, hogy Hegedüs Péter polgármester meg akarja szüntetni a tűzoltóságot. Ezt a kérdést szerette volna tisztázni a városvezető.

Hegedüs Péter vasárnapi Facebook-videójában elmondta, fenti állítás egy szemenszedett hazugság, nem akarják elvenni 18 ember munkáját. Az igaz, hogy tárgyalt a katasztrófavédelemmel, mert szerinte Balmazújváros a méreténél fogva megérdemel egy hivatásos tűzoltóságot. Ha a hivatásos állomány átveszi a városi tűzoltókat, meg van oldva a probléma – vázolja Hegedüs.

Ezen felül rámutat: a tűzoltóság működtetése eddig sem volt kötelező feladata az önkormányzatnak,

de jelenleg az állam évente több mint 50 millió forintot spórol meg Balmazújváros költségvetéséből, mert a város állami feladatot lát el azzal, hogy tűzoltóságot üzemeltet.

Ez a polgármester szerint egy nagyon kényelmes helyzet az államnak, és furcsállja, hogy míg Debrecenben, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón és Püspökladányban működik állami tűzoltóság, a megye negyedik legnagyobb városába, Balmazújvárosra nem jut.

Hegedüs Péter arról is beszélt, hogy korábban azt a tájékoztatást kapta, hogy

“politikai akarat” kell ahhoz, hogy városában hivatásos tűzoltóság legyen. Szerinte ez annak ellenére sincs jelen Balmazújvároson, hogy egy országgyűlési képviselő az elnöke a helyi tűzoltóegyesületnek.

Gazdasági akarat viszont van – teszi hozzá, a város a jelenlegi helyzetben ugyanis nem biztos, hogy ki tudja gazdálkodni a helyi tűzoltóság támogatását. Egyébként az így megtakarított összeget fordíthatnák utakra, rezsire, meg minden másra, amire szükséges – hallható Hegedüs Péter videós bejelentkezésében.