“A német gazdaság egyik legfontosabb kelet-közép-európai bástyája Debrecen” – Németország újraegyesítésére emlékeztek

Helyi hírek

Harminckét éve, hogy az egykori Német Demokratikus Köztársaság hivatalosan is egyesült az akkori Német Szövetségi Köztársasággal. Azóta október 3-a a német egység napja.

Az önkormányzat közleményében rámutat, a ma ismert Németország létrejöttében Magyarországnak történelmi jelentőségű szerepe volt. A németek nemzeti ünnepét Debrecenben is megünnepelték. Az NSZK és az NDK újraegyesítésére kiállítással és előadással emlékeznek városunkban.

1989 augusztusában nyitotta meg Magyarország az osztrák határt a nyugatra menekülő keletnémet állampolgárok előtt. Ez az akkori két német állam 1990. október harmadikai újraegyesítésének az egyik fontos történelmi előzménye volt.

A német egység napját idén a főváros mellett Debrecenben is ünneplik, mely eseményen Julia Gross nagykövet is részt vett.

Németország és Magyarország kapcsolata egészen a rendszerváltásig visszanyúlik. Elmondhatjuk, hogy ebben a remek együttműködésben Magyarország volt az első, ahol a keletnémet polgárok számára lehetőséget biztosítottak a határ átlépéséhez. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy Magyarország ütötte ki a berlini fal első kövét – mutatott rá a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

Átadták a Debreceni Német Általános Iskolát

Ezek a történelmi események adják az alapját a mai német-magyar jó kapcsolatnak is. Papp László polgármester a rendezvényen hangsúlyozta:

Debrecen fontos szereplője volt a német egység kialakulásának, a magyarok pedig pontosan tudják, mit jelent, hogy egy nemzet részeit határok választják el. Ezekre a történelmi alapokra építve ma is nagyon fontos a német kapcsolatrendszer Debrecen számára. Tekintettel arra, hogy a német gazdaság egyik legfontosabb kelet-közép-európai bástyája Debrecen

– hangsúlyozta a polgármester.

A német egység napja alkalmából rendezett ünnepség keretében Papp László, Debrecen polgármestere, Axel Hartmann, egykori német nagykövet és Lars Christian Herzbach, a BMW debreceni üzemének senior managere részvételével kasztal-beszélgetéssel is felidézték Németország újraegyesítésének fontosabb állomásait, valamint a Kölcsey Központ földszintjén megnyílt a Könyvkultúra az NDK-ban című kiállítás – olvasható a közleményben.