Szegedi Tudományegyetem

Új átsorolási szabályok, több SZTE-s hallgató maradhat támogatott képzésben

Egyetem Helyi hírek

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriuma hozzájárult az SZTE szenátusának határozatához, amely jelentősen átalakítja a hallgatók átsorolásának feltételeit. Az új rendszerben könnyebb lesz megtartani a támogatott státuszt és kevesebben kerülnek majd át az önköltséges finanszírozásba.

A kormány az egyetemek, főiskolák fenntartóinak kezébe adta az átsorolás új szabályainak kidolgozását – ezektől függ, évente hány állami ösztöndíjas hallgató veszíti el támogatott helyét, és kerül át önköltséges finanszírozási formára. – A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül is több százan járnak jól a változtatással – írja közleményében az egyetem.

A jogszabályváltozás miatt a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának 2022. augusztus 19-i rendkívüli ülésén elfogadott módosítása figyelembe veszi, hogy az “egészségügyi veszélyhelyzet miatt a 2019/2020. és 2020/2021. tanévek végén jogszabályi rendelkezés folytán nem volt tanulmányi alapú átsorolás, így az elérendő tanulmányi átlagok tekintetében az egészségügyi veszélyhelyzetet megelőző utolsó, 2018/2019. tanévre vonatkozó jogszabályi tanulmányi átlagokat veszi át”.

Mint ismert, a tanév végén önköltséges formába kell átsorolni azt a hallgatót, aki az utolsó két olyan félév átlagában, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt, nem szerzett legalább tizennyolc kreditet, vagy a képzésén nem érte el a – karoktól függően – 2,75 vagy 3,0 súlyozott tanulmányi átlagot.

Az átsorolásnál alkalmazott tanulmányi átlagok a legtöbb képzés esetében kedvezőbbé váltak, így a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül is többen őrizhetik meg támogatott hallgatói státuszukat, vagyis nem kerülnek át az önköltséges finanszírozású formába.