Nyíregyházi aluminiumdoboz automata

A Korányi úti Intersparban is üzembe helyezték a jótékonysági célt is szolgáló aludoboz-visszaváltó automatát

Helyi hírek

2022. március 31-től folyamatosan több mint 30 átalakított aludoboz visszaváltó automatát helyeznek el az ország több pontján, amellyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot támogathatják az emberek. Az egyik ilyen automatát már üzembe is állították Nyíregyházán a Korányi Frigyes úti Intersparban.

Nemcsak a környezeti terhelést csökkenthetik jelentősen, de nehéz sorsú gyermekek nyaralását is segíthetik a SPAR vásárlói, amikor visszaviszik és az erre a célra felállított automatáknál beváltják a használt alumíniumdobozokat.

A program szervezői arra kérik a lakosságot, hogy a háztartásban összegyűlt alumínium dobozokat a kijelölt SPAR és INTERSPAR üzleteknél megtalálható automatákban váltsák vissza, majd a visszaváltási folyamat végén válasszák az adakozásra lehetőséget kínáló gombot, így az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd.

„A fogyatékos gyermekek, és a legszegényebb családok gyermekei bár különböző okokból, de számos lehetőségtől elzárva, beszűkült élettérben élnek, gyermekkori éveik nem úgy telnek, mint kortársaiké. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő programjai elsősorban róluk szólnak, hogy ne kelljen idő előtt felnőtté válniuk. Az aludobozok árának felajánlásával a vásárlók elsősorban élményeket adnak azoknak a gyermekeknek, akik ezt máshonnan nem kapják meg” – mondta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Nyíregyházi aluminiumdoboz automata
Nyíregyházi aluminiumdoboz automata. Fotó:Szabolcsi Nap

A baloldali képen egy korábbi típusú automata látható, ahol még nincs beépítve a felajánlás funkció. A jobboldali új típusú automatán már választhatunk, hogy a dobozokért járó pénzt vagy felajánljuk jótékony célra, vagy pedig levásároljuk az összeget. Az automata csak az alumínium dobozokat váltja be, a vasból készült dobozokat nem tudja Csak eredeti állapotban, vagy oldalról lapítva veszi be a dobozokat az automata.

Nyíregyházi aluminiumdoboz automata
A baloldali gomb kiválasztásával lehet felajánlani az dobozokért járó összeget. Fotó:Szabolcsi Nap

Évente átlagosan 20 millió dobozt váltanak vissza az aludoboz visszaváltó gépekben, ami éves szinten 1250 tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.