Bogányi Gergely online szólózik Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész szólóestjét december 1-én, 19.30-tól közvetítik a debreceni Kölcsey Központ Nagyterméből – tudtuk meg a Kölcsey Központ híradásásból.

A november 11-től kezdődő újabb rendezvényzárlattal a Kodály Filharmónia Debrecen újratervezte programját. November-december hónapban több bérletes hangversenyük is lett volna, melyek helyett a következő hetekre ismételten átálltak az online koncertezésre.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácon, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 2002-ben itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki.

2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el.

Az online előadásra az online.jegy.hu oldalon lehet “belépőt” vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük