Teljes mértékben megújult a Tégláskert utcai háziorvosi rendelő

Helyi hírek

Saját forrásból, bruttó 49,5 millió forintból újította fel a debreceni önkormányzat a Tégláskert utcai orvosi rendelőt.

Széles Diána alpolgármester a rendelő felújítása alkalmából 2020. október 7-én tartott sajtótájékoztatón felelevenítette, hogy amikor évekkel ezelőtt az egészségügyért is felelős városvezetőként először találkozott a debreceni háziorvosokkal, az ő egyik első – és talán legfontosabb – kérésük az volt, hogy indítson az önkormányzat átfogó rendelőfelújítási programot. A Kormány segítségével – az Új Főnix Terv keretében – a város több mint 1 milliárd forint felhasználásával összesen 11 – háziorvosi rendelőket magukban foglaló – egészségügyi ingatlant újított fel 2015 óta. Teljes mértékben önkormányzati önerőből két ilyen ingatlan – a Kassai út 117. és a Tégláskert utca 51. alatti – újulhatott meg. Jelenleg pedig a Darabos utca 20. alatti ingatlan felújítása zajlik. Mindezzel nem csak a Gondoskodó város, de a Zöld város elnevezésű programjának sikerét is tudja segíteni az önkormányzat, hiszen a felújított közintézmények a korábbinál kevesebb energiát felhasználva tarthatók fenn. Széles Diána a jelenlegi járvány elleni védekezésre tekintettel ezt az alkalmat is felhasználva köszönte meg a betegellátásban résztvevő háziorvosok helytállását.

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte: a debreceni rendelőfelújítási program jól illeszkedik a kormány által meghirdetett országos kórházfelújítási programhoz is. Ezen belül a Tégláskert utcai rendelőfelújítás nyilvánvalóan annak a kétezer embernek a legfontosabb – hiszen számukra nem közömbös, hogy milyen környezetben, milyen feltételek mellett kaphatnak ellátást –, akik ide járnak háziorvoshoz.

Piros Zoltán, a terület önkormányzati képviselője büszkeségének adott hangot annak kapcsán, hogy a Tégláskertben egy erős városrészi identitástudatú közösséget képviselhet, amely közösség most egy rövid idő alatt, teljesen megújult létesítménnyel gazdagodhatott.

Csuka Ildikó háziorvos annak a reményének adott hangot, hogy ebben a rendelőben nem csupán betegellátás, de prevenció, betegségmegelőzés is zajlik, melyre a Tégláskertben élők egészségének megőrzése érdekében szeretnének minél több energiát fordítani.

Több mint ötven esztendeje, az 1960-as években épült Tégláskert utca 51. alatti orvosi rendelő igen nagy igénybe vétele, elavultsága, korszerűtlensége miatt az egészségügyi alapellátások hatékony kiszolgálására már nem volt alkalmas, felújítása így mindenképpen időszerű volt.

A 110 négyzetméter hasznos alapterületű orvosi rendelő felújítása során megújult az épület homlokzata, amely hőszigetelést kapott; megújultak a belső fal- és padlóburkolatok; kicseréltek 26 nyílászárót; elkészült a padlásfödém hőszigetelése; kicserélték a fűtési vezetékeket; termosztatikus szelepfejjel ellátott lapradiátorokat szereltek fel; 30 új, korszerű lámpatestet építettek be; kicserélték a vízvezetékeket, lefolyóvezetékeket, épületgépészeti szerelvényeket; akadálymentes vizesblokkot alakítottak ki és az épület külső és belső akadálymentesítése is megvalósult; 78 négyzetméternyi térburkolat készült el; 47,75 méternyi új kerítés épült.

Összességében az épületben egy méltó körülmények között működő komfortos háziorvosi rendelőt vizsgálóval, váróval és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló, szociális helyiségekkel sikerült kialakítani. A felújítás lehetővé tette a korábbi beépített bútorok cseréjét, a helyiségek funkcióinak észszerűsítését.

Fotó: Miskolczi János