Tarlós és Demszky is Budapest díszpolgára lett

Helyi hírek Ország

Díszpolgárrá választotta Tarlós Istvánt és Demszky Gábort a Fővárosi Közgyűlés. A magyar önkormányzatiság 30. évfordulóján döntött a közgyűlés két korábbi főpolgármester kitüntetéséről – olvasható Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester közleményben.

Amikor októberben frissen megválasztott főpolgármesterként először jártam a Városházán, akkor tettem azt az ígéretet, hogy két elődömet, Demszky Gábort és Tarlós Istvánt Budapest díszpolgárainak fogom javasolni.

Örülök, hogy tegnap benyújtott javaslatomat támogatta a Fővárosi Közgyűlés, mert egy olyan országban hiszek, ahol a politikai vitapartnerek lehetnek ellenfelek, de soha nem lehetnek ellenségek – írja Karácsony Gergely.

A Tarlós István díszpolgári címéről szóló döntés nem aratott osztatlan sikert sem a Demokratikus Koalíció  frakciócsoportjának vezetője, sem a párt kerületi polgármesterei nem szavazták azt meg.

Gy. Németh Erzsébet Facebbok bejegyzésében kifejtette. Bár a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Demszky Gábor mellett Tarlós István is Budapest díszpolgárává válik, ez a döntés korántsem volt egyhangú. Szilárd elvi meggyőződésünkből sem én, sem a DK kerületi polgármesterei nem szavaztuk meg Tarlós István díszpolgári címét.

Tarlós István kilenc éven át nem a budapesti polgárokat, hanem a hatalmat szolgálta; akinek a vezetése alatt a felére csökkent a Főváros költségvetése; aki kiszolgáltatta Budapestet a kormányzati korrupció csillapíthatatlan étvágyának.

Éppen azért nem értünk egyet Tarlós István díszpolgárságával, amiért a fővárosi polgárok tavaly októberben leváltották Budapest éléről. Tetteiért nem jár sem dicséret, sem kitüntetés – olvasható a bejegyzésben.