SZTE Sajtóközlemény a 2019. évi felvételi ponthatárokról

Egyetem Helyi hírek

Növelte hallgatói számát 6 százalékkal a 2019-es központi felvételi eljárásban az SZTE: összesen 6159 új hallgatót vett fel az intézmény. A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 gólya kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A hallgatói létszám növekedése az egyetem közösségének és új vezetésének közös sikere.

Jelentősen nőtt az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság-, a jogi-, a bölcsész- és a természettudományi képzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma.

A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2019 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen – hangzott el a 2019. július 24-i ponthatár húzást követő esti sajtótájékoztatón.

A 2019-es központi felvételi eljárásban 6159-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 4060 alap, 776-an mester, 930-an osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat.

Állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 455 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni.

Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a pszichológia (443 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (441 pont), a jogász (440 pont), az általános orvos (428 pont), a fogorvos (427 pont), a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (416 pont), az ápolás és betegellátás – gyógytornász (403 pont), a kereskedelem és marketing (402 pont), a gazdálkodási és menedzsment (400 pont), valamint a pénzügy és számvitel (400 pont) nappali munkarendű szakokon is.

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen, 98 fővel nőtt a műszaki képzési területre felvettek száma, ahol 442 hallgató kezdheti meg tanulmányait az új tanévben és 22-vel emelkedett az informatika képzési területre bekerültek száma, így 922 új hallgató tanulhat ezen a területen. Új szak a Szegedi Tudományegyetemen például a Természettudományi és Informatikai Karon indított villamosmérnök alapszak 34, az üzemmérnök informatikus 32 fővel.

102 fővel több – összesen 737 – új hallgató tanul a gazdaságtudományok képzési területen, 12-vel emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma, míg 17 fővel több – összesen 755 – új hallgató kezd majd a bölcsészettudományi képzési területen.

101 fővel nőtt az orvos- és egészségtudomány képzési területre felvettek száma. Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az SZTE Általános Orvostudományi Karon 232, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Kiemelkedő az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 390 fős, a tavalyinál 69-cel magasabb induló évfolyamának a létszáma.

Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás képzési forma iránt. A Szegedi Tudományegyetemen a távoktatás esetében 33 százalékkal nőtt a felvett hallgatói létszám.

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, a mérnöki és az informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1393-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.

A felvételizők értesítését 2019. július 24-én az Oktatási Hivatal kezdi meg sms küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem –zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2019. július 29-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, a beiratkozásra 2019. augusztus 26. és augusztus 31. között, előre egyeztetett időpontban az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba várja a gólyákat.

Az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket. A gólyák megismerhetik azokat az egyetemi egységeket, melyek a következő években segítséget nyújtanak nekik a minél sikeresebb tanulmányaikhoz. Az egyetemi épületek közti közlekedést és tájékozódást felsőbb éves hallgatók, valamint SZTE különjáratok segítik, sőt 2019. augusztus 30-án egy különleges „party villamossal” is utazhatnak.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy az egyetemre érkezők már az első nap érezzék, Szeged legnagyobb közösségének tagjaivá váltak. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

Azok számára, akik nem jelentkeztek a 2019-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk 2019. július 29-től érhetők el az SZTE Pótfelvételi oldalon. A pótfelvételire 2019. július 29. és augusztus 7. között lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon.