Szünidőben megszaporodnak a “téves” riasztások

Helyi hírek

Megkezdődött a nyári szünet, eljött a nagy szabadság, amelyet az iskolások szeptember óta várnak.
Sok fiatal tölti a hétköznapokat egymás társaságában, ilyenkor egy-két csínytevés is megtörténik a barátok hatására. A tűzoltókhoz befutó szándékosan megtévesztő jelzések is megnövekednek a nyári szünetben.

Az utolsó tanítási héten több Hajdú-Bihar megyei általános iskolában tett látogatást a
katasztrófavédelem. Dr. Bányay Judit tűzoltó százados a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogtanácsosa felhívta a diákok figyelmét a téves riasztások következményeire.

Az előadásában kiemelte azt, hogy a tűzoltóknak milyen leterheltséget jelent egy valótlan bejelentés felderítése, hány szert, tűzoltót foglal le egy ilyen jelzés, amely jelentős költséggel jár. Mivel a százados látja el a feladatokat a rendőrség irányába a feljelentésekkel kapcsolatban, ő adja ki a későbbi fizetési meghagyásokat, pontos képet tudott adni a probléma anyagi, jog és gyámügyi oldaláról is.

Az interaktív beszélgetés során szó esett a szabadtéri tüzek keletkezéséről és a fiatalok
által elkövetett gyújtogatási esetekről is, amelyek itt Hajdú-Bihar megyében történtek.

A fiatalok érdeklődve hallgatták a jogtanácsos előadását, majd a védőfelszerelésekről, a tűzoltás és műszaki mentés során használt eszközökről kérdezték a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltókat, akik a szünetben az iskola udvarán egy gépjárműfecskendővel várták a diákokat.

A fiataloknak élmény dús nyarat kívántak a tűzoltók, azzal a kéréssel, hogy legyenek ők, akik
lebeszélik ismerősüket a szándékosan megtévesztő telefonhívásokról.