Elindulhat az új Hungary Airlines légitársaság decemberben

Gazdaság Ország

2024 decemberében végre felszállhat az első magyar teherszállító járat az újonnan alakult Hungary Airlines színeiben, amely a korábbi Hungary Cargo Airlines néven vált ismertté. A légitársaság működési engedélye még várat magára, de a vállalat bizakodó: ha megkapják az engedélyt, decemberben már megkezdhetik az üzemelést.

A cég birtokában jelenleg egyetlen gép található, egy 2014-es évjáratú, Trent 700-as hajtóművel felszerelt Airbus A330-200F típusú teherszállító repülőgép, amelyet eredetileg a Qatar Airways használt. Ezt a repülőgépet a magyar kormány 2020-ban vásárolta meg, és azóta a Wizz Air flottájában szolgál a Budapest és Hangcsou közötti heti öt járatos útvonalon. Ha a Hungary Airlines megkapja az engedélyét, a gép átfestésével és márkaváltásával folytathatja munkáját az új vállalat égisze alatt.

A Hungary Airlines elődje, a Universal Translink Airlines Hungary Kft., 2021 tavaszán alakult, de csak idén májusban vette fel a Hungary Cargo Airlines nevet, és megkezdte az első munkatársak toborzását. A cég honlapja ugyanakkor teljesen üres, minden információs anyagot eltávolítottak a hivatalos felületeikről, ami a kívülállók számára némi titokzatosságot kölcsönöz a vállalatnak. Az Index által szemlézett Cargo Facts cikk szerint a cég kínai-magyar befektetői háttérrel működik, és a járat indításával egy új magyar légitársaság létrejötte várható, amely elsősorban teherszállításra szakosodik.

A Hungary Airlines decemberi indulása egy fontos mérföldkő lehet Magyarország számára a nemzetközi légi teherszállítás területén.