Család, babavárás

Már biztos: inkább ártott, mint használt Magyarországnak a CSOK

Gazdaság

A CSOK-tól (Családi Otthonteremtési Kedvezménytől) azt várta a kormány, hogy megemeli a születésszámot, de nem így lett, a lakások árát viszont szépen megdrágította.

Ezt a GKI állapította meg.

2023-ig 200 ezer család igényelte a CSOK-ot, összesen 675 milliárd támogatást és 677 milliárd kedvezményes hitelt felvéve. A program azonban a születésszám emelésében kudarcot vallott, emellett az építőiparra és az ingatlanárakra is jelentős hatást gyakorolt – írja a Forbes.

A születésszám alakulása hasonló volt a visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) 2012 és 2014 között, a CSOK bevezetése pedig ezen nem változtatott, hiába ajánlották fel a kedvezményt, hogy három vagy több gyermek után 10+10 millió Ft támogatás igényelhetnek az új lakást építők vagy vásárlók, ez nem hozta meg a nők szülési kedvét. A lakások ára viszont drasztikusan megemelkedett. Európai szinten Magyarországon drágultak leginkább az ingatlanok, egy átlagos lakás ára 10 millió forinttal nőtt meg 2018-ra.

A GKI arra jutott, amit józan paraszti ésszel már mindenki eddig is sejtett: össztársadalmi szinten inkább ártott, mint használt a CSOK.