Orbán Viktor és nyugdíjas rajongója

Már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben Magyarországon

Gazdaság

Egyre kevesebbet érnek a nyugdíjak, miközben júniusról júliusra a liszt ára 38,1, a cukoré 13,9, az étolajé pedig kilenc százalékkal emelkedett, miután a kormány megszüntette a kötelező akciókat – számolt be az RTL Híradó.

A nyugdíjakat hat százalékkal emelték év elején, és bár a KSH szerint eddig a júliusi infláció volt a legmagasabb, 4,1 százalék, azonban mindez a Nyugdijguru.hu friss elemzése szerint csalóka, ugyanis a nyugdíjasok fogyasztói kosarában kiemelten szereplő élelmiszerek áremelkedése jóval magasabb volt.

A portál szakértői az élelmiszerek további drágulására hivatkoznak, és úgy számolnak, már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben Magyarországon.

A kormány viszont elégedett. Az RTL Híradónak azt írták, 2010-hez képest ötödével nőtt az ellátások vásárlóereje, amivel szerintük túlteljesítették az ígéretüket, ami a nyugdíjak reálértékének megőrzésére vonatkozott.

Ugyanakkor az átlagnyugdíj jelenleg alig több, mint a fele a nettó átlagfizetésnek, miközben 2010-ben még majdnem a háromnegyede volt. Nő a különbség, amióta kizárólag a hivatalos inflációhoz igazítják a nyugdíjakat.

A 13. havi nyugdíj ellenére a Bankmonitor szerint minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult 2023-ban, és a Nyugdíja Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a következő hónapokban tovább romolhat a helyzet.