Szeged, Szeged Nova, bevásárlóközpont, pet-palack visszaváltó automata, automata, pet-palack, pet, műanyag, flakon, visszaváltás

Dugig vannak a MoHu automaták

Gazdaság

Egy hónapja, hogy Magyarországon is életbe lépett a változás: a műanyagpalackokat és italosdobozokat vissza kell váltani a MoHu automatáinál, ami azonban nem mindig zökkenőmentes.

Egy nap alatt a vásárlók naponta két és félmillió palackot váltanak vissza – ha sikerül nekik. Az RTL ugyanis azt tapasztalta, nem megy minden zökkenőmentesen a MoHu üvegvisszaváltó pontjain. Az RTL Híradó egy olyan automatánál forgatott, ahol eleinte hiába dugták be a nyílásba az elméletileg visszaváltható sörösdobozt, a gép nem fogadta el.

Máshol arra panaszkodnak a vásárlók, hogy messze van az automata, melyek ráadásul gyorsan meg is telnek. De az eladók sem felhőtlenül boldogok, szerintük ugyanis nem üzembiztosak a gépek. Így gondolja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is.

A vásárló, amikor találkozik problémákkal, akkor nem igazán érti, sokszor a kereskedő sem érti egyébként, hogy ha a palackot belehelyezi a gépbe, akkor miért van szoftverhiba, miért van kódolási hiba, ha elromlik egy gép, akkor miért nem lehet kijavítani 12 órán belül, vagy hogy ha mondjuk három napig is ott van, és rá van írva, hogy üzemen kívül, akkor miért nem lehet ezt kicserélni

– mondta Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ozoli Gábor, a MoHu szóvivője szerint a MoHu nem győzi a palackok elszállítását, annyira népszerű lett a kezdeményezés.

Amilyen sebességgel váltják vissza az emberek, ami nagyon jó, az egy kicsivel gyorsabb annál, mint amire számítottunk

– nyilatkozta Ozoli Gábor, aki tudja, hogy ezt kezelni kell, de a lényeg szerint az, hogy a milliónyi palack ezentúl megfelelő helyre kerül.