Szeged, drágulás, élelmiszer, kisbolt, kenyér, infláció, gazdaság

Készüljünk: ismét drágulhat a kenyér

Gazdaság

Nagyon gyenge volt az idei búzatermés, ami miatt ősztől jelentősen drágulhat a kenyér ára, ami egy ideje már amúgy is az egekben van.

Bozsár Tamás családi gazdálkodó az RTL Híradójának mondta el, hogy még a tavalyinál is rosszabb lett az idei termés elsősorba az aszályos időjárásnak köszönhetően, a betakarított őszi búza 90 százaléka sajnos takarmányminőségű lett, csak a fennmaradó 10 százalékra lehet azt mondani, hogy úgymond malmi felhasználásra alkalmas étkezési búza. A Gabonaszövetség valamivel pozitívabban látja az országos átlagot, ők úgy vélik, a búza 30%-a étkezési minőségű, de még ez is kevés, nagy lesz érte a verseny, ami felhajtja majd az árakat is.

Ha ma kell mondani a nagyságrendet, akkor egy 10 százalék teljesen biztos, de amilyen ütemben elindult a búza most fölfelé, a 15 százalék is benne van

– mondta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke. Hogy a lisztáremelkedést áthárítják-e a vásárlókra, egyelőre még nem tudni, az elmúlt években így is rengeteget drágult a kenyér ára. 2018-ban 294 forint volt egy kiló fehérkenyér, 2023-ban már átlagosan 929 forint.