MNB

A jegybank 10 millió forintra bírságolta az Equilor befektetési szolgáltatót

Gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mert a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálat során előírtakat.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint megállapították, hogy a befektetési szolgáltató változatlanul nem teljesítette maradéktalanul kötelezettségeit, nem minden esetben vett fel a befektetési tanácsadás nyújtását megelőzően alkalmassági tesztet (nem tett eleget előzetes tájékozódási kötelezettségének), illetve befektetési tanácsadása során az ügyfélek számára nem alkalmas pénzügyi eszközt ajánlott. Ezeken felül a társaság több esetben befektetési tanácsadási szerződés létrejötte nélkül végzett ilyen szolgáltatást.

A pénzügyi felügyelet feltárta, hogy az Equilor által a korábbi határozat teljesítéseként megtett egyéb intézkedések – például rendszeres belső ellenőrzési vizsgálatok, folyamatba épített kontrollmechanizmusok bevezetése – nem bizonyultak kellően hatékonynak, és nem voltak alkalmasak a tanácsadási tevékenységet érintő jogszabálysértő magatartások megszüntetésére. A bevezetett kontrollok mindegyike utólagos, az üzletkötést követő volt, és nem bizonyultak elégségesnek a nem megfelelő befektetési tanácsadások létrejöttének megakadályozására – jelezte az MNB.

Mivel az Equilor az MNB többszöri jelzése és iránymutatásai ellenére továbbra sem felelt meg a jogszabályi és belső szabályzati előírásoknak, a felügyelet határozatában 90 napos határidő kitűzésével kötelezte a feltárt hiányosságok megszüntetésére és az arról való rendkívüli adatszolgáltatásra is.

A jegybank az ismételten feltárt jogsértések miatt szabta ki a 10 millió forint felügyeleti bírságot a befektetési szolgáltatóra. A bírság összegének meghatározásakor figyelembe vették az Equilor piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét, illetve azt is, hogy a társaság az MNB többszöri jelzését követően sem teljesítette maradéktalanul jogszabályi kötelezettségét – közölte a jegybank.

(MTI)