Csavarkompresszor, a gázsűrítők felső kategóriája

Gazdaság

A kompresszorok piaca viszonylag kevés típust foglal magában, ám ez is épp elegendő, ha döntéshelyzetbe kerülünk. Fontos, hogy tisztában legyünk saját igényeinkkel. Ha például komolyabb igénybevételre keresünk gázsűrítőt, egyértelmű, hogy mit kell keresnünk.


A kompresszorok két típusa is sok specifikációt rejt

A kompresszorok kínálata elsőre viszonylag szűknek tűnhet. Habár az évtizedek során számos típus megjelent a piacon, úgy néz ki mára kialakult az egyensúly. Tekintve, hogy a kompresszorok elsősorban a működési elvükben és az ehhez kapcsolódó teljesítményben térnek el egymástól, meglepő lehet, hogy mindössze két modelltípus képes lefedni a piaci igényeket. Ehhez persze hosszú út vezetett, a gyártók komoly fejlesztési munkák során jutottak el idáig.

A kínálat jelenkori két szereplője a dugattyús- illetve a csavarkompresszor. Működési elvükben és teljesítményükben jelentősen eltérő, ám minden feladatot lefedni képes termékcsaládok ezek. A tudásbeli különbség természetesen az árfekvésben is megmutatkozik. A dugattyús kompresszorok a hobbifelhasználók számára jelenthetnek megoldást, ennek megfelelően olcsóbbak. A csavarkompresszor kategória ugyanakkor a felső polcos kompresszorokat reprezentálja, melyek már komolyabb ipari igénybevételre lettek tervezve.

A működés jelentősége
A kompresszorok feladata meglehetősen egyszerű: a levegő sűrítése és szállítása. Az ehhez alkalmazott technológia azonban korán sem vehető félvállról. A kompresszorok működési elve nagyban befolyásolja a teljesítményt és alkalmazhatóságot. Ha a dugattyús kompresszort vesszük alapul, az a lehető legegyszerűbb működési elvet alkalmazza. Egy elektromos, vagy robbanómotor segítségével meghajtásra kerül egy vagy két dugattyú, mely a levegő sűrítését végzi. Költséghatékony, alacsony szervizigényű berendezések, ugyanakkor csak szakaszos, kisebb teljesítményre képesek.

Ezzel szemben a csavarkompresszor esetén már megjelenik a mérnöki precizitás. A készülékekbe két precízen elhelyezett csavar kerül egymással szembe. Ezek ellentétes forgása pedig a betáplált környezeti levegő sűrítését eredményezi. Ez a technológia gyártás és felhasznált anyagok szempontjából már jóval költségesebb. Ugyanakkor a csavarkompresszor által nyújtott teljesítmény messze maga mögött hagyja a dugattyús verziót. Az ilyen mértékű teljesítmény pedig már a komoly ipari igénybevételnek is megfelel.

A csavarkompresszor az ipar megbízható támogató eszköze

Ipari alkalmazás és lehetőségek
A csavarkompresszor ipari alkalmazása nagy hagyományokkal bír és számos helyen bevethető. A gyártósorokon sok esetben van szükség nagy mennyiségű sűrített levegőre. Ennek több oka is lehet. Egyrészt számos pneumatikus gép segíti a termékek előállítását, melyek működtetéséhez és mozgatásához sűrített levegőre van szükség. Mivel a gyártósorok működése nagy részt folyamatos, így a levegőnek is folyamatosan rendelkezésre kell állnia. A csavarkompresszor pedig képes ezt teljesíteni, adott esetben pedig kisebb-nagyobb tartályokban tartalék levegőt is tárolni.

Sokszor minőségbiztosítási és ellenőrzési folyamatoknál is jól jöhet a sűrített levegő. Termékek, gyártósori szalagok tisztításánál, hibás termékek kiszűrésénél, automatizált gyártógépek működésénél. Ez esetben kiemelten fontos a tiszta, olajmentes levegő. Ez a csavarkompresszorok esetén jellemzően alapelvárás, így sok modell már gyárilag rendelkezik olajszűrővel, de adott esetben utólag is beszerelhető. A lényeg a készülékek által nyújtott teljesítmény, mellyel nagyban hozzájárulnak az ipari folyamatok gördülékenységéhez.