Kiderült, melyik a legjobb magyar grillsajt – Íme a friss eredmények

Gasztro Ország

A grillsajt évek óta a szabadtéri sütögetések és a konyhai újítások egyik legnépszerűbb szereplője.

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ismét alaposan górcső alá vették a hazai kínálatot: összesen 33 magyar előállítású, grillezésre alkalmas sajtot elemeztek, köztük most először kilenc kistermelői tétellel. A jelölési hibák mellett három esetben minőségi kifogást is megállapítottak, egy terméknél pedig a technológiai higiéniai kritérium sem volt megfelelő – így az érintett gyártóknak haladéktalanul helyesbítő intézkedéseket kell tenniük.

Mit rejt a grillsajtok sokszínű kínálata?

A terméktesztben ezúttal 24 üzemi és 9 kistermelői grillsajt szerepelt.

  • Az üzemi termékek között 16 natúr és 8 füstölt sajt kapott helyet.
  • A kistermelői kínálatban 6 natúr és 3 füstölt grillsajt volt megtalálható.

A termékek többsége 150 és 250 gramm közötti kiszerelésben került a polcokra, de akadtak egyedi mérlegelésű tételek is. A változatos felhozatal tehát megkívánta a részletes laboratóriumi ellenőrzést.

Laboreredmények, amelyek árnyalják a képet

A Nébih laboratóriumaiban többek között mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek, és ellenőrizték, hogy a sajtok megfelelnek-e a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó előírásainak. Vizsgálták a zsírmentes szárazanyag víztartalmát és a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmat is.

A részletes eredmények szerint:

  • Egy grillsajtnál nem felelt meg az E. coli technológiai higiéniai kritériuma. Bár a kimutatott érték nem jelent közvetlen élelmiszerbiztonsági kockázatot, a gyártási higiénia hiányosságaira utal. A terméket emiatt kizárták a kedveltségi sorrendből.
  • A jelölésvizsgálatok rámutattak arra is, hogy egy termék tévesen „kemény” sajt besorolással került a csomagolásra, miközben laboratóriumi jellemzői alapján a „félkemény” kategóriába tartozik.
  • Két másik grillsajt esetében a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalom meghaladta a jelölésen feltüntetett minimumértéktől megengedett eltérést.
  • Összesen hét terméknél merültek fel jelölési problémák – elsősorban a megnevezés és a tápértékjelölés terén.

A Nébih az érintett gyártók ellen hatósági eljárást indított, míg a kistermelőket felszólította a jelölési hibák korrigálására.

Ízek próbája: mely sajtok kerültek a kedvencek közé?

A kedveltségi vizsgálaton szakkóstolók és laikus ínyencek egyaránt értékelték a termékeket. Három kategóriában születtek eredmények: natúr, füstölt és kistermelői grillsajtok.

A natúr grillsajtok legkedveltebbjei:

  • Auchan natúr grillsajt
  • Breier Farm natúr grillsajt
  • Patinás natúr grillsajt
  • Hajdú natúr serpenyős és grill sajt
  • Fino grill és serpenyős sajt

A füstölt változatok élmezőnye:

  • Pilos füstölt grill mozzarella
  • Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella
  • Karaván Grill sajt steak
  • Spar BBQ füstölt grillsajt
  • A Tejes füstölt grillsajt

A friss eredmények jól mutatják, hogy a grillsajtpiac sokszínű, ugyanakkor az előállítási és jelölési pontosság területén még akad tennivaló. A fogyasztók számára ugyanakkor biztató, hogy több kategóriában is kimagasló minőségű, hazai termékek érhetők el – immár pontosabb képet kapva arról, melyek bizonyultak a legkedveltebbnek.

Forrás: Nébih / termékteszt