Az Európai Gombatermesztők Szövetsége (European Mushroom Growers Group – GEPC) 2023-ban 3 éves, 5 millió eurós, az Európai Bizottság által társfinanszírozott kommunikációs kampányt indított a gombafogyasztás népszerűsítésére 9 európai országban, amelynek szlogenje: „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem”.
A kampány az Y-generációt tagjait, a milleniálokat célozza meg, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban. A gomba megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, termesztése fenntartható. Így semmi sem hiányzik: az európai gomba egy rejtett gyöngyszem.
A gombafogyasztást népszerűsítő kampányról
A kampány főként online marketingkommunikációs eszközök segítségével népszerűsíti a gombafogyasztást, beleértve a központi weboldalt és közösségi média felületeket. Minden országban egy kampány nagykövet erősíti a kommunikációt, Magyarországon Havas Dóra gasztroblogger. A kampány során minden évben országonként, négy influenszer vesz részt az európai gombák népszerűsítésében. Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban sajtóesemény is a kampány részét képezi.
Az első év eredményei számokban
2023-ban rendkívül pozitív eredmények születtek. A központi online kampány, csak a közösségi médiában, több mint 54 millió felhasználót ért el, és több mint 110 millió volt impressziók száma. Az országonkénti aktivitások Európa-szerte több mint 123 millió felhasználót értek el, 700 sajtó- és közösségi média felületen keresztül.
Mi várható 2024-ben?
A honlap, a Facebook és az Instagram oldalak után elindult a kampány hivatalos TikTok csatornája is. Egy új Youtube-sorozat is készülőben van, és egy meglepetés is várható hamarosan a kampány honlapján.
Európai gomba – Így bánj jól a gombával! (Havas Dóra gasztroblogger tanácsai)
A gomba konyhai előkészítése egy kis figyelmet igényel, ha igazán ízletes eredményt szeretnénk. Nem kell időigényes dolgokra gondolni, de ezt a néhány hasznos tanácsot megfogadva éttermi színvonalú ételeket készíthetsz. A gomba elkészítésekor általában az a cél, hogy a pirított, sült gomba kissé ropogósra barnuljon, szép, egyenletes színt kapjon, miközben elegendő nedvességet tart magában ahhoz, hogy puha és húsos maradjon. Ehhez a negyedekre vágott gombát egy kis olívaolajjal és sóval megforgatjuk, és a sütőben vagy Air Fryerben megsütjük. A gomba párolva is kiváló, bár beletelik egy kis időbe, amíg a rengeteg víz elpárolog mielőtt a gomba barnulni kezdene. Nézzük, hogy mire kell figyelni az előkészítésnél.
A gomba aprítása és szeletelése
Ha viszonylag gyorsan szeretnénk gombát elkészíteni és raguba, paprikásba vagy levesekbe szánjuk, szeletelni szoktuk. A szelet vastagságától függetlenül a legfontosabb az, hogy először vágjuk le a gomba szárát. Így nem csak a fás, kiszáradt vagy piszkos részeket távolítjuk el, de ami még fontosabb, egyenletes vágófelületet kapunk, így sokkal könnyebbé és biztonságosabbá válik a szeletelés.
A gomba szárát minden esetben érdemes megvizsgálni, a shitake szára mindig kemény, ezt késsel vágjuk le és csak a gomba kalapját használjuk fel. Más gombák, például a csiperke vagy a portobello esetében ritkább a kemény, fás szár, de előfordulhat.
Gombavásárlás és -tárolás
Vásárláskor olyan gombát keressünk, amelynek kalapján nincsenek szürkésbarna foltok, ellenőrizzük, hogy a kalap alatti lemezkék épek legyenek. A szár ne legyen túlságosan száraz, de puha se.
Egy kis szennyeződés a kalapon vagy a szár közelében nem jelent problémát, de nyilván nem szeretnénk koszos alapanyaggal dolgozni, ezért szükséges a gombát megtisztítani.
Ha a gomba szupertisztának tűnik, nem kell megtisztítani.
Ha egy kicsit nyálkás, de nem koszos, töröld le papírtörlővel.
Ha kissé piszkos, egy finom szőrű kefével távolítsd el a szennyeződést.
Ha nagyon szennyezett, öblítsd le.
Bevásárlás után a gombát, tárold műanyag zacskóban, nyitott tetejű, vagy perforált műanyag dobozban a hűtőszekrény zöldséges fiókjában. A friss gombának optimális körülmények között legalább három-öt napig el kell állnia.
Mossuk-e a gombát?
Fontos, hogy a gombát ne mossuk bő vízben, mert ha megszívja magát, nem fogjuk tudni lepirítani. Sok séf azt tanácsolja, hogy a gomba egyáltalán nem érintkezzen vízzel, ám ennél azért egyszerűbb a helyzet. A gombák tisztításának legjobb módja az, ha hideg folyóvízben megmossuk, salátacentrifugába tesszük, szárazra centrifugáljuk amennyire csak tudjuk, majd a szokásos módon megfőzzük – lehet, hogy a mosás miatt pár perccel tovább kell főznünk, hogy kellően megpuhuljon. Érdemes arra ügyelni, hogy a csak közvetlenül a főzés előtt mossuk meg a gombát, mert a túlzott nedvesség lerövidítheti az eltarthatóságát a hűtőszekrényben.
Az „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem” kampány közösségi oldalai:
Instagram: European Mushrooms (@europeanmushrooms) • Photos et vidéos Instagram
Facebook: www.facebook.com/europeanmushrooms
TikTok: europeanmushrooms (@europeanmushrooms) | TikTok
Youtube: European Mushrooms – YouTube