Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel. A debreceni IKON Michelin-ajánlást kapott.
Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját – jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).
A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Balatonfüred) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.
A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Tamás (Clarisse étterem, Tura) vehette át.
A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).
Ajánlott éttermek (Tányér)
- 67 Sigma, Székesfehérvár
- 84 Bisztró, Kapolcs
- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
- Alabárdos, Szeged
- Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
- Almalomb, Hosszúhetény
- Arany Kaviár, Budapest
- Avalon, Miskolc
- Clarisse, Tura
- Costes Downtown, Budapest
- Felix Kitchen & Bar, Budapest
- Füge, Tihany
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Hoppá! Bistro, Budapest
- Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
- Hosszú Tányér, Hosszúhetény
- Ikon, Debrecen
- Kővirág, Köveskál
- Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
- Lamareda, Győr
- Laurel, Budapest
- Lokal 47, Kéthely
- Mák, Budapest
- Morzsa, Pécs
- Natura Hill, Zebegény
- Neked Főztem, Zánka
- Nobu Budapest, Budapest
- Onyx Műhely, Budapest
- Öreg Prés, Mór
- Pajta, Őriszentpéter
- Pasztell, Budapest
- Platán Bisztró, Tata
- Rézmozsár, Kiskunhalas
- Rókusfalvy Fogadó, Etyek
- Rutin, Budaörs
- Sauska 48, Villány
- Spago by Wolfgang Puck, Budapest
- St. Andrea, Budapest
- Stand25 Bisztró, Budapest
- Textúra, Budapest
- Tihanyi Vinarius, Tihany
- Umo, Budapest
- Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
- Víg Molnár Csárda, Csopak
- Villa Kabala, Szigliget
- Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
- Zip’s, Miskolc
Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt emlékeztetett arra, hogy a Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek.
A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus – hangsúlyozta.
Jakab Zsófia elmondása szerint a Michelin Guide első magyarországi kiadásának megjelenése messze túlmutat önmagán: a rangos elismerés a magyar gasztronómia fejlődésének bizonyítéka, emellett pedig erősíti a magyar országimázst.
Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja: a gasztronómiai minőség az ország számos pontján jelen van.
Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója felidézte, hogy az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot.
Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik – közölte Gwendal Poullenec.
(MTI9