Mire való a sütőlap és mire a pótrács?

A grillezéshez elméletileg csak egy grillsütőre van szükség, azonban ha kicsit jobban körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy számtalan kiegészítő kapható, ami a grillezés során a szakács dolgát hivatott megkönnyíteni. Ezek közül is mi most kettő hasznos eszközt emelnénk ki, az egyik a sütőlap, a másik pedig a pótrács.

Megmutatjuk, mennyire sokszínű is lehet a likőrök karakterisztikája

Vajon mi különbözteti meg egymástól a különféle likőrtípusokat? Mik a legfontosabb jellemzői a növényi, a gyümölcs-, a krém-, a tejszín- vagy az ánizslikőröknek? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk részletesen is kibeszélni. Titkon bízunk abban is, hogy a különféle likőrök ismertetésével sikerül kedvet csinálni egy-egy likőrkülönlegesség megízleléséhez is.

A hónap receptje: soda bread, azaz az ír szódás kenyér

Írország legismertebb péksüteménye a szódás kenyér. Nevét az elkészítéséhez szükséges szódabikarbónáról kapta, ami a tészta lazítását szolgálja. Sem kovászt, sem élesztőt nem tesznek bele, így nem kell órákat pihentetni és hosszan dagasztani – sütéssel együtt egy óra alatt megvan. Az íreket eredetileg a kényszerűség vezette a szódakenyér felé, de mára nemzeti büszkeségük része. Mivel könnyű […]

A hónap receptje: a Bayerische Brez’n, azaz a bajor (lúgos) perec

Ha bajor ételkülönlegességet kell mondani, valószínűleg a legtöbbeknek beugrik a perec (esetleg a fehérkolbász, az édesmustár vagy a húskenyér), de különleges, 19. század közepéig visszanyúló történetét talán kevesebben ismerik. A történetben a jónevű Anton Nepomuk Pfannenbrenner (tükörfordításban „Serpenyőégető”) mellett fontos szerepet játszanak dél-német kolostorok, imára kulcsolt kezek és egy véletlenségből ételkészítéshez használt lúgos tisztitószer. A hónap receptjeként ezúttal a „süssünk EUR-Lexből” rovatunkban […]

Bocuse d’Or – Hamvas Zoltán: a magyar csapat ismét bejutott a világ legjobbjai közé

Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat – mondta el az MTI-nek szombaton a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Norvégia nyerte a Bocuse d’Or Europe-t, a magyar csapat a kilencedik helyen végzett

Norvégia nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny idén Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjét, amelyen a Veres István séf vezette magyar csapat a kilencedik helyen végzett és bejutott a jövőre Lyonban rendezendő világdöntőre – tette közzé az eredményeket a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a közösségi oldalán.

Olajok, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében

A különböző olajokat elsősorban a magyar konyha használja fel, főként sütünk, főzünk vagy öntetet készítünk a segítségükkel. A testolajak már kevésbé elterjedtek, pedig számtalan formájuk van. Azt pedig még kevesebben ismerik, hogy illóolajokkal elkerülhető a stressz, az izomgörcs, és megszüntethetőek a fájdalmak. Nézzünk néhány példát arra, miben segíthetnek nekünk a természetes olajok!