Hagyományos karácsonyi ételek az ünnepi asztalon

Karácsony estéjén kevés olyan magyar család van, amelynek  asztalára nem kerül halászlé vagy  töltött káposzta. Ezek a fogások nem véletlenül váltak az ünnep részévé, hiszen történelmi, vallási és gazdasági okok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy máig meghatározó elemei a karácsonyi menünek.

Rimóczi-Art Retro Zselés Szaloncukor

Szaloncukor – egy édes hagyomány története

A francia cukorkától a magyar karácsonyok elmaradhatatlan díszéig Ki gondolná, hogy a karácsonyfán csillogó, sztaniolpapírba burkolt édesség immár több mint másfél évszázada a magyar karácsonyok egyik legfontosabb jelképe? A szaloncukor számunkra jóval több egyszerű édességnél: hagyomány, amely generációkon átívelve vált az otthonok ünnepi díszévé. Érdemes közelebbről is megismerkedni e különleges finomság történetével.

Még a buborékokat is megvizsgálta – mit mutatott a Szupermenta rozé pezsgőtesztje?

A pezsgőbontás jellegzetes hangja, a pohárban felszálló, gyöngyöző buborékok és a friss, gyümölcsös ízek rendszerint az ünnepi pillanatok elmaradhatatlan részei. Legyen szó születésnapról, esküvőről vagy szilveszteri koccintásról, a pezsgő sokak számára az alkalom megkoronázása. Éppen ezért került reflektorfénybe a Szupermenta évzáró tesztje, amelyben ezúttal a száraz rozé pezsgőket vizsgálták meg – méghozzá egészen a buborékok […]

Mézeskalács kiállítás Debrecen

Igy készítsünk biztonságos karácsonyi gasztroajándékokat

A karácsony közeledtével egyre többen fordulunk a személyre szabott, szívvel-lélekkel készített gasztroajándékok felé. Hiszen van valami egészen különleges abban, amikor egy szépen csomagolt üveg házi lekvár, illatos fűszeres olaj vagy éppen egy saját kézzel kavargatott krémlikőr kerül a fa alá. A Nébih Oktatási Programja most összegyűjtötte mindazt, amit érdemes szem előtt tartanunk – én pedig […]

Szeged, karácsony, szaloncukor, gyümölcs, hal, hús, dió, mák, savanyú káposzta, Mars téri piac

Szaloncukor-nagyvizit 2025: 18 édesség a tesztpadon – így teljesítettek az idei kedvencek és meglepetések

Ahogy közeledik a karácsony, minden háztartásban elhangzik a szezon egyik legfontosabb kérdése: melyik szaloncukor kerüljön idén a fára? Az Economx és az Auchan közös ünnepi tesztjében idén is határozott céllal álltak neki a kóstolásnak. A hipermarket széles választékából 18 különféle szaloncukrot gyűjtöttek össze – a szerényebb külsejűtől a csillogó csomagolásúig, a klasszikustól a váratlan ízvariációkig […]

A pislogó békától a szilveszteri asztalig: gasztronómiai kalandozás a kocsonya körül

Gondolta volna, hogy Krúdy Álmoskönyve szerint kocsonyáról álmodni rossz végzetet sejtet – nehéz évet, nehéz sorsot vagy éppen vitát egy vámszedővel? Vagy hogy a sokak által „nemzeti ételként” tisztelt kocsonya első lejegyzett receptje 1395-ben, a francia Le Viandier-ben szerepelt? A rezgő különlegesség körül bőven akad érdekesség amelyekből párat bemutatunk most olvasóinknak.

Téli varázslatok pohárban: forralt bor, ünnepi koktél, nem csak a karácsonyi vásárok látogatóinak  

A beköszöntött és tartósan velünk maradó hideg idő miatt még inkább vágyódunk a fényre és a melegre. Decemberben különösen felértékelődik a téli vásárokon való séta egy-egy forró, illatos itallal a kezünkben. Bár a karácsonyi vásárokon igazán remek élmény forró punccsal vagy forralt borral a kezünkben nézegetni, de ezek az italok otthon is könnyedén elkészíthetők, sőt […]