A pislogó békától a szilveszteri asztalig: gasztronómiai kalandozás a kocsonya körül

Gondolta volna, hogy Krúdy Álmoskönyve szerint kocsonyáról álmodni rossz végzetet sejtet – nehéz évet, nehéz sorsot vagy éppen vitát egy vámszedővel? Vagy hogy a sokak által „nemzeti ételként” tisztelt kocsonya első lejegyzett receptje 1395-ben, a francia Le Viandier-ben szerepelt? A rezgő különlegesség körül bőven akad érdekesség amelyekből párat bemutatunk most olvasóinknak.

Téli varázslatok pohárban: forralt bor, ünnepi koktél, nem csak a karácsonyi vásárok látogatóinak  

A beköszöntött és tartósan velünk maradó hideg idő miatt még inkább vágyódunk a fényre és a melegre. Decemberben különösen felértékelődik a téli vásárokon való séta egy-egy forró, illatos itallal a kezünkben. Bár a karácsonyi vásárokon igazán remek élmény forró punccsal vagy forralt borral a kezünkben nézegetni, de ezek az italok otthon is könnyedén elkészíthetők, sőt […]

Makkból kávé? Napjainkban már nem a szegények itala

A régi időkben a „makk-kávé” a háborús és szűkösebb időszakokban a mindennapok része volt. Napjainkban azonban felfedezték maguknak a tudatos életmódtrendek követői – nem csoda, hiszen rostban gazdag, antioxidánsokat is tartalmaz, és könnyen elkészíthető otthon. Már ha tudjuk, mire figyeljünk – mi most ezeket a „kulisszatitkokat” megmutatjuk olvasóinknak.

Bográcsozás, slambuc, pörkölt

Birka- és slambucfőző Örömnap Hajdúszoboszlón – itt a részletes program

Szeptember 6-án ismét megrendezik a Szoboszlói Birka- és Slambucfőző Örömnapot, amely immár huszonhatodik alkalommal várja a látogatókat a hajdúszoboszlói repülőtérre. A rendezvény az Alföld egyik legjelentősebb gasztronómiai és közösségi eseménye, ahol a hagyományos ételek mellett kulturális és szórakoztató programok is színesítik a napot.