Orbán Viktor és Herbert Kickl

A szélsőjobbos Szabadságpárt nyerte az osztrák választásokat, de valószínűleg nem tud majd kormányt alakítani

Európa

A szavazatok 97,4 százalékának megszámolása után már hivatalosnak tekinthető, hogy a Szabadságpárt nyerte a választást Ausztriában.

24.hu szerint a 77,9 százalékos részvétel után így áll a pártok támogatottsága:

a Szabadságpárt a szavazatok 28,8 százalékát,

az Osztrák Néppárt a 26,3 százalékát,

a szociáldemokraták a 21,1 százalékát,

a liberális Neos 9,2 százalékát,

a Zöldek pedig 8,3 százalékát szerezték meg.

a kommunisták és a Sörpárt nem jutott be.

A Szabadságpárt önállóan nem tud kormányt alakítani, és nehéz lehet az alkudozás. A szavazatok nagy részét olyan pártokra adták le, akik előre kijelentették, nem kötnek koalíciót a pártot vezető Herbert Kickllel.

Kickl bizakodó

Az előrejelzések szerint a 183 tagú parlamenti alsóházban, a Nemzeti Tanácsban az FPÖ 57 helyet szerezhet, míg az ÖVP-nek 51, az SPÖ-nek pedig 41 hely jut. A parlamentbe még a Zöldpárt és az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) juthat be 16, illetve 18 képviselővel. A számok azt mutatják, hogy az ÖVP és az SPÖ összesen 92 helyet szerez, ami szűk parlamenti többséget jelent. Bécsi források szerint az a legvalószínűbb, hogy az ÖVP, az SPÖ és a NEOS köt koalíciót, ennek a szövetségnek a jelenlegi adatok alapján 110 képviselője lesz. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy végül a két nagy párt, az ÖVP és az SPÖ lép koalícióra – írja a hvg.hu.

Herbert Kickl FPÖ-vezér a többi párttól érkezett elutasítások ellenére bizakodó. “A többi párt, különösen a Néppárt politikusai annyi mindent mondtak már, hogy azután minden másképpen alakuljon. Kész vagyok mindenkivel tárgyalni. Azok a válságok, amelyekkel a hagyományos pártok a vereségüket magyarázzák, nem az égből hullottak le, azok az eddigi politikájuk következményeinek tekinthetőek” – mondta a politikus. Arra utalva, hogy a többi párt kizárta a koalíciót a győztes politikai erővel, hozzátette: meg kellene kérdezni a többi tömörülés vezetőjét, mit gondolnak a demokráciáról.

A szélsőjobbos formáció vezetője a “Szabadság erődjévé” akarja változtatni Ausztriát. Az FPÖ meg kívánja szigorítani a bevándorlás szabályait és meg akarja nehezíteni a családegyesítést. A párt az adók csökkentését és a munkát terhelő egyéb járulékok csökkentését ígéri, a külpolitika terén pedig ellenzi Ukrajna támogatását, illetve az újabb, Oroszország elleni EU-szankciók elfogadását. Az FPÖ-nek együttműködési egyezménye van a Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött álló Egységes Oroszország párttal.