gázvezeték földgáz

A Gazprom leállítja az európai szállítást Ukrajnán keresztül

Európa
Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Az orosz cég már kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit.

A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak – írja a Világgazdaság.

A Naftogaz a hónap elején perelte be a Gazpromot az elmaradó tranzitdíjak miatt. A két ország ugyan  háborúban áll, de a gázt továbbra is  szállítják Európába Ukrajnán keresztül, bár az ukránok tranzitbevételei erősen visszaestek. A Gazprom bejelentésére azonnal megugrott a földgáz ára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint nyolc százalék szerda délelőtt. A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit, azt mondják, a nem teljesített szolgáltatásokat nem fogják kifizetni.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookon így kommentálta a hírt:
„Az orosz Gazprom – vitás ügyek miatt – leállíthatja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába.
Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították.
A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország.
Európa egyre nagyobb energiaválságban van.
Azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt.
A Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik.
Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni.
Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése.
Vagy van, vagy nincs.
Nálunk van. És lesz is.
Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő…
Brüsszel nem ezt ígérte.
A szankciós politika kudarcot vallott.
Az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne.”