Debreceni Egyetem - külföldi hallgatók

Tovább nő a külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen

Egyetem
Idén mintegy 2000 új hallgató érkezik más országokból az egyetemre, összesen pedig várhatóan több mint 7500 külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az intézményben.

Idén is rendkívül népszerű a Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók körében, a 2024/2025-ös tanévre több mint 31 000 jelentkezés érkezett a meghirdetett több mint 80 különböző képzési formára.

Egyetemünkről közismert, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a legnagyobb létszámban képez külföldi hallgatókat. A világ több mint száz országából érkező hallgatói közösség jelzi a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségét, népszerűségét. Több mint nyolcvan szakon kínálunk a külföldről érkező hallgatók számára angol nyelvű képzést

– mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az idei felvételi eljárás során a jelentkezők és a felvettek létszámát tekintve folytatódott a korábbi évek kedvező tendenciája, amelynek eredményeként a külföldi hallgatók létszáma szeptembertől várhatóan meghaladja a hét és félezret a Debreceni Egyetemen.

A magas számú jelentkezésekhez hozzájárult, hogy tovább nőt az intézmény népszerűsége a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, az idei adatok több mint 15 százalékkal meghaladták a 2023-as rekordszámú jelentkezési számokat. Emellett a DE fizetős képzéseire a tavalyinál 22%-kal több jelentkezés érkezett.

A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ összességében több mint 31 ezer jelentkezést regisztrált, a felvételi eljárás lefolytatása után 4814 jelentkezőt vett fel az egyetem. Közülük a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 753 diák nyerte el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, így a fizetős képzésen résztvevőkkel együtt megközelítőleg 2000, a felvételi határozatot elfogadó hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Mindezeket összegezve, várhatóan a 2024/25-as tanévben mintegy 7500 külföldi hallgató végezheti tanulmányait a Debreceni Egyetemen idegennyelven.