Bienerth Gusztáv szemléletváltást sürget az úszásban

Egyetem

Az edzőképzési programba is bekapcsolná a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központját a Magyar Úszó Szövetség új elnöke. 

Megalapozott tudományos, diagnosztikai és oktatási háttér nélkül napjainkban már nem lehet csúcsteljesítményt elérni a sport professzionális világában – ennek a meggyőződésének adott hangot a Magyar Úszó Szövetség nemrég megválasztott elnöke február 23-án, a SET Központban tett látogatásán.

– Debrecen és a Debreceni Egyetem – mint oly sok téren-, ebben is élen jár. Ide kell jönnünk tanulni, az edzőképzés részévé kell tenni ezt az egyedülálló sportegészségügyi központot. Az edzőknek meg kell ismerniük azt a komplex diagnosztikai, rekreációs és rehabilitációs hátteret, ami itt rendelkezésre áll a legmodernebb berendezésekkel és sporttudományi szakemberekből álló szakmai teammel – fogalmazott Bienerth Gusztáv.

Az elnök hozzátette: az úszósport infrastrukturális feltételeinek javítására több városban nagy összegeket fordítanak, de eközben kellő figyelmet és pénzt kell fordítani a tudományos háttér-infrastruktúrára is, mivel a versenysport csak akkor tud fejlődni, ha az is biztosított a sportolók számára. A sportvezető bízik abban, hogy több, a debreceni SET Központhoz hasonló komplexum nyílik az országban.

– A Debreceni Egyetem és a Magyar Úszó Szövetség elképzelései több ponton megegyeznek. Közös meggyőződésünk, hogy szükség van ilyen összetett, sportegészségügyi, diagnosztikai ellátó-, illetve fejlesztő rendszerekre és eszközökre, amelyekkel a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ rendelkezik. Emellett abban is egyetértünk, hogy a szakemberképzést is fejleszteni kell Magyarországon – emelte ki a csütörtöki központ-bejáráson Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

Balogh László hangsúlyozta: a legjobb hazai módszerek megtartása mellett át kell venni a leghatékonyabb külföldi gyakorlatokat. A szakemberek feladata és felelőssége, hogy ezek helyes egyensúlyát megtalálják.

Forrás: unideb.hu