termőföld, föld, földterület, mezőgazdaság, termesztés, szánt, traktor, földművelés

Folytatódik a földértékesítési program

Gazdaság

Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján a 2024. február 12-től folytatódó földértékesítési programban, a területekre 30 napig, azaz 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén – tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) szerdán közleményben.

Az agrártárca szerint a magyar gazdálkodóknál jó helyen van a föld, mindennapi munkájukkal ők művelik meg ezeket a területeket, és élelemmel látják el a magyar háztartásokat. A minisztérium továbbá elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja orvosolni. Ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadokat is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is.

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladandó földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen értékesítik azokat a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat, amelyek hasznosítása – leginkább – a szomszédos ingatlanok használói által optimálisabban kivitelezhető. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, amelyhez a mostani földértékesítési program is jó lehetőséget kínál – hangsúlyozta az AM.

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület. A több mint 3500 hektár 40 százaléka szántó, rét, legelő; 25 százaléka erdő, a fennmaradó terület pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot bárki tehet, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel – ismertette a tárca.

Az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján, valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhetők.