Alekszej Navalnij halála

Varsóban bekérették az orosz nagykövetet Alekszej Navalnij halála miatt

Európa

Bekérették kedden a varsói orosz nagykövetet a múlt héten börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ügyében – közölte a lengyel külügyminisztérium.

A tárca honlapján közzétett közlemény szerint Szergej Andrejev nagykövetnek elmondták: Lengyelország felszólítja Oroszország vezetését, vállaljon felelősséget Navalnij haláláért, és végezzen “teljes körű és átlátható vizsgálatot” a halál okainak és körülményeinek megállapítása végett.

A külügyi közleményben utaltak azokra az információkra, amelyek szerint az ellenzékivel szemben a börtönben “indokolatlan fegyelmi eszközöket”, ezen belül hosszú elkülönítést alkalmaztak.

Lengyelország a nemzetközi demokratikus közösséggel együtt “nyugtalansággal figyeli az oroszországi politikai foglyok növekvő számát” – írták. Közülük sokan egészségüket és életüket veszélyeztető körülmények között raboskodnak a büntetőtelepeken – figyelmeztetnek. Név szerint Vlagyimir Kara-Murza és Ilja Jasin ellenzéki politikusokat említik.

Navalnij: Orbánék említeni sem merik a nevét, az Unió emberi jogi szankciós rendszer nevez el róla

Navalnij halála és az “embertelen bánásmód”, amelyben az ellenzéki vezető korábban részesült, jellemző arra, ahogyan az orosz hatóságok politikai foglyokkal, ellenzékiekkel és emberi jogi aktivistákkal bánnak – írják.

Hozzáteszik: az orosz vezetés nemcsak a hazai civil társadalom esetében, hanem az ukrajnai háború során is “az erkölcsi normák teljes semmibevételéről” tesz tanúságot. A lengyel külügy ebben az összefüggésben “a törvénytelen ukrajnai agresszió” vétkeseinek felelősségre vonástára, az áldozatok kárpótlására, az ukrán állammal és annak civil lakosaival szembeni bűntettek elszámolására szólítja fel Moszkvát.

Belgiumban is bekérették az orosz nagykövetet

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Oroszország belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében független vizsgálatot kért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála okainak átlátható és tárgyilagos megállapítása érdekében – tájékoztatott a belga külügyminisztérium kedden.

A belga külügyi tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a külügyminiszter nevében a kétoldalú ügyekért felelős főigazgató tájékoztatta az orosz nagykövetet arról, hogy Belgium úgy véli, Oroszország elmulasztotta teljesíteni azon kötelességét, amely szerint az ország és börtönrendszere felelős a fogvatartottak egészségi állapotáért.

Kijelentették: Navalnij családjának haladéktalanul hozzá kell férnie az elhunyt maradványaihoz. “Felszólítjuk ezért Oroszországot, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket” – fogalmaztak.

Belgium aggodalmát fejezte ki az oroszországi politikai elnyomással kapcsolatban, és felszólította Oroszországot: engedje szabadon mindazokat, akik békésen kifejezték együttérzésüket és részvétüket Navalnij halála után.

A közlemény Hadja Lahbib belga külügyminisztert idézte, aki egyebek mellett azt mondta: Alekszej Navalnij az orosz nép elnyomással és diktatúrával szembeni ellenállásának szimbóluma volt. Halála arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyelvűsége milyen mértékben fenyegeti a békét, a szabadságot és a jólétet, nemcsak Oroszországban és Ukrajnában, hanem máshol is Európában – tette hozzá a belga diplomácia vezetője.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij, Putyin legfőbb bírálója

A franciák független vizsgálatot kérnek

Franciaország “független és átfogó vizsgálatot” kér Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében, melyért az orosz hatóságokat tartja “teljes mértékben felelősnek” – közölte kedden a francia külügyminisztérium.

“Franciaország az orosz hatóságokat tartja teljes mértékben felelősnek Alekszej Navalnij haláláért, akinek fogvatartási körülményei jelentősen romlottak azóta, hogy börtönkolóniába szállították át”, és ezért “független és átfogó vizsgálatot” kér a halála ügyében – olvasható a szóvivőhelyettes közleményében.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki.

Fegyházba vitette Putyin politikai ellenfelét, Alekeszej Navalnijt

Oroszország párizsi nagykövetét hétfőn bekérették a külügyminisztériumba – emlékeztetett a szóvivőhelyettes. Franciaország “az összes oroszországi politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel Oroszországban, és különösen mély aggodalmát fejezi ki az ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza kritikus egészségi állapota miatt”, akit tavaly 25 év börtönbüntetésre ítéltek – tette hozzá.

Az ellenzéki majdnem meghalt, miután két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben is megmérgezték, s a merényletkísérletekért az orosz hatóságokat okolja.

(MTI)