"Mozdulj, Debrecen!" - már a Tócóskertben is

“Mozdulj, Debrecen!” – már a Tócóskertben is

Helyi hírek

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom mozgásos programjai újabb helyszínre találtak a Tócóskertben, a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Varga András önkormányzati képviselő 2024. február 5-én – közölte az önkormányzat.

Amint azt Széles Diána alpolgármester elmondta, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom azért jött létre, hogy a mozgásszegény életmódot élő, ugyanakkor ezen a helyzeten változtatni kívánó debrecenieknek ingyenesen megteremtse a lehetőséget a mozgáshoz, s ez aktív, jó kedvű közösségi, közösségépítő életformává váljon számukra. A rendszeres testmozgással, az életmódváltással nagyon sokat tudunk ugyanis tenni a saját egészségünk érdekében. A mozgalom 2021. október 26-án indult, s ma ott tart, hogy eddig összességében 54.236 debrecenit mozgatott meg. Közülük vannak olyanok, akik minden hétköznapon rész vesznek valamilyen programon, mások esetleg hetente csak egyszer, de az a legfontosabb, hogy mozognak. A mozgalom népszerűségére jellemző példaként említette az alpolgármester, hogy a csapókerti „örömtánc” foglalkozást már az első hetet követően újabb csoport indításával kellett bővíteni, annyi volt az érdeklődő. Azóta e program kedveltsége csak fokozódott, így tovább kell bővíteni a kereteket. Széles Diána megköszönte a Mozdulj, Debrecen! mozgalom létrehívásában és működtetésében nyújtott meghatározó segítséget Papp Csabának a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatójának és Kovács Evelin egészségfejlesztési koordinátornak, akik most is szerepet játszottak abban, hogy ettől a héttől egy újabb helyszínen, a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornatermében is elindulhassanak a programok, melyhez természetesen a Debreceni Tankerületi Központnak és az intézmény igazgatójának, Sipos Istvánnak a hathatós támogatására is szükség volt. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy eddig jellemzően a Daefi-nél, önkormányzati intézményekben, közösségi házakban zajlottak a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjai. A Vörösmarty-iskola – amely egyébként a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak is aktív részese – tornatermében az új tócóskerti helyszín lehetősége a Debreceni Tankerületi Központ egész mozgalomhoz való támogató hozzáállásának bizonyítéka. Most már csak arra van szükség, hogy a tócóskertiek éljenek ezzel a lehetőséggel – amiről az alpolgármester meg van győződve, hogy így is lesz.

Varga András, a városrész önkormányzati képviselője politikusi pályafutása eddigi egyik legfontosabb sajtótájékoztatójának minősítette a mostanit. Mint elmondta, jelentőségében a Tócóskerti Közösségi Kert megnyitása volt ehhez fogható. Azzal, hogy mostantól a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjai ebben a városrészben is elérhetők, az itt lakóknak nem kell távolabbi helyszínekre látogatniuk, ezzel még több mozogni vágyónak lesz lehetősége a foglalkozásokon való részvételre. A Vörösmarty-iskolában a következő rendszeres programok indulnak 2024. február 8-tól: csütörtökönként 18.30 és 19.30 óra között jóga; hétfőnként 18.00 és 19.00 óra között gerinctorna, 19.00 és 20.00 óra között zumba; szerdánként 18.00 és 19.00 óra között alakformáló aerobik, 19.00 és 20.00 óra között zumba. Amire szükségük lesz a résztvevőknek: polifoam-matrac, kényelmes öltözet, ivóvíz, törölköző és sportcipő (váltócipő a tornaterembe való belépéshez). A képviselő reményét fejezte ki: mivel a tócóskertiek mozgástudatossága, az egészséges életmódhoz való hozzáállása olyan, az érdeklődés remélhetőleg akkora lesz, hogy a programok hamarosan „kinövik” a tornatermet. Varga András nagyon jó mozgást és életmódváltást kívánt mindenkinek, s ígértet tett arra, hogy ehhez ő maga is csatlakozni fog.

Mint azt Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója elmondta, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom egyik alapító tagjaként nagyon büszkén áll itt, hiszen a Vörösmarty-iskola tornaterme immár a nem szabadtéri programok nyolcadik helyszíne a városban. A mozgalom első lépései nem voltak egyszerűek, hiszen például az első tematikus sétán mindössze négy érdeklődő vett részt, de aztán fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a programok. Debrecen szépen fejlődik, gondoskodó város, a nagyvárosi léttel azonban együtt jár polgárai mozgáshiánya. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom munkájával a városlakókat szeretné tájékoztatni a mozgás fontosságáról úgy, hogy a lehetőséget és az alkalmat is megteremti nekik ehhez. A mozgásos programokat szakemberek irányítják, a diétás tanácsokat szakemberek adják, s a Szent Anna utca 11. alatti egészségfejlesztési központban – amit időpontfoglalással lehet látogatni – a szűrővizsgálatok elvégzéséhez is komoly műszeres felszereltséggel rendelkeznek. Papp Csaba hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy a debreceniek idős korukra minél inkább megőrizzék egészségüket. Ezért mindenki saját maga tehet a legtöbbet, de ehhez partner a város önkormányzata, s immár a Debreceni Tankerületi Központ is.

Fotó: önkormányzat