Anglia, Westminster-palota, Big Ben, torony, London

Több tucatnyi brit rendőr visszaadta fegyverviselési engedélyét, miután vádat emeltek egy kollégájuk ellen

Európa

Tucatjával adják vissza fegyverviselési engedélyüket a londoni rendőrség fegyveres testületének tagjai, miután gyilkosság címén vádat emeltek egyik kollégájuk ellen. A brit belügyminisztérium hétfőn arra kérte a védelmi tárcát, hogy szükség esetén a hadsereg segítsen a fegyveres rendőri feladatok ellátásában.

Az ügy előzménye, hogy a Scotland Yard egyik fegyveres rendőre tavaly szeptemberben agyonlőtt egy fiatal férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint nem sokkal korábban részese lehetett egy közelebbről nem részletezett fegyveres incidensnek. A rendőrségi akció idején azonban a 24 éves Chris Kaba nem viselt fegyvert, és a halálos lövést leadó rendőr ellen az ügyészség a múlt héten vádat emelt gyilkosság gyanújával.

A vádemelés hatalmas felháborodást keltett a londoni rendőrség 2600 fős – mindenekelőtt terrorelhárítási feladatokat ellátó – fegyveres testületének tagjai között. Hétfői adatok szerint eddig száznál többen léptek vissza a fegyveres szolgálattól, leadva fegyverüket és fegyverviselési engedélyüket. A brit rendőrök nagy többsége a hagyományoknak megfelelően jelenleg is tűzfegyverek nélkül látja el szolgálatát, a Scotland Yard fegyveres osztagába önkéntesen lehet jelentkezni.

A brit védelmi minisztérium hétfőn bejelentette: felkérést kapott a belügyminisztériumtól arra, hogy a hadsereg szükség esetén kapcsolódjon be a terrorizmus elleni rendőrségi feladatok ellátásába. A Scotland Yard hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatásában, hogy a fegyveres erői nem vesznek részt rendőrségi rutintevékenységekben, és részvételük mindössze olyan “készenléti opció”, amelyet csak meghatározott körülmények között alkalmaznának, olyan esetekben, amikor megfelelő rendőrségi válaszintézkedésekre nincs lehetőség.

A londoni rendőrség közleménye szerint a fegyveres erők tagjai “korlátozott számban” már támogatják a fegyveres rendőri osztagok munkáját. A tájékoztatás valótlannak nevezi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Scotland Yard fegyveres testületének összes tagja visszalépett volna a fegyveres szolgálattól.

A közlemény szerint ugyanakkor sokan közülük aggódnak amiatt, hogy a vádemelés hogyan érinti személyesen őket, illetve kollégáikat és családjukat, és tartanak attól is, hogy az ügy változást jelezhet a legnehezebb körülmények között általuk meghozott döntések jogi megítélésében. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka Suella Braverman belügyminiszterhez intézett hétfői nyílt levelében a fegyveres rendőrök jogi védelmének megerősítését sürgette.

(MTI)