Március végéig tart a lomtalanítás időszaka, de időpontot kell foglalni

Helyi hírek

Március 31-ig lehet jelentkezni a házhoz hívható lomtalanításra az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél. március 31-ig fogadja az igényeket.

A Társaság 2020-ban vezette be a házhoz hívható szolgáltatását, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben ne rontsák a városképet az utcán tárolt megunt, vagy már nem használt tárgyak. Az új módszer értelmében már nem szabad közterületen hagyni a hulladékot, azt mindenkinek a saját ingatlanán kell tárolni. Az illegális hulladéklerakás szabálysértési eljárás megindításával jár. Fontos tudni, hogy az elszállítás kéréséhez hogy jogosultnak kell lennie az ingatlanhasználónak arra, hogy beregisztrálja magát. A jogosultság abban nyilvánul meg, hogy bejelentkezett a közszolgáltatás alá és ne legyen szüneteltetve a szolgáltatás az ingatlanon.

Legegyszerűbben a hulladékkezelő társaság weboldalán lehet időpontot foglalni, itt települések szerint lehet keresni, Nyíregyházán belül például 41 darab naptár érhető el, városrészekre lebontva. Az időpontfoglalásra kattintva választhatnak  a lakosok a hétköznapi, illetve szombati lehetőségek közül. A házhoz hívható lomtalanítást lehet még személyesen, e-mailben és telefonon keresztül kérni, február elsejétől március 31-ig várják az ügyfelek igényeit.

A lomtalanítás során bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban tudnak elszállítani, műanyag medencét, játékokat, textilt, ruhaneműt zsákolt, dobozolt, kötegelt állapotban vesznek át a társaság munkatársai, valamint háztartásonként négy darab személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumit. A szolgáltatás során ezek maximális mennyisége nem haladhatja meg a 2 köbmétert. A maximális mennyiségen felüli lomokat személyesen a hulladékudvarokba vihetik el az ügyfelek vagy külön szolgáltatásként kérhetik az elszállítását otthonról. A házhoz hívható rendszerben építési-bontási, elektronikai, veszélyes vagy ipari-mezőgazdasági tevékenységből származó hulladékot nem vesznek át az ingatlantulajdonostól. A szolgáltatást társasházak is igénybe vehetik. A részletes lomtalanítási tájékoztatót mindenki eléri az eakhulladek.hu oldalon.