Ujhelyi István

Ujhelyi István: Az MSZP nem az én pártom

Európa Gazdaság Helyi hírek Ország

Nyílt levélben jelentette be vasárnap Ujhelyi István, hogy közel harminc év után kilép az MSZP-ből. Távozása okairól egyedül a Szabad Európának nyilatkozott. Azt mondta, ez már nem az ő, hanem Molnár Zsolt pártja. Arról is beszélt, hogy szerinte mások is kiléphetnek az MSZP-ből a következő hetekben.

Ujhelyi István áprilisban még a Magyar Szocialista Párt elnökségéért jelentkezett be, a párt teljes megújításának programját tette le. Júniusban viszont bejelentette, hogy mégsem indul az elnöki posztért. Akkor még megtartotta tagságát, ám az elmúlt pár hónapban szövetségesei nem álltak ki hangosan mellette, vagy konkrétan cserben hagyták.

Az volt az egyik utolsó csepp a pohárban, hogy őt megkerülve döntött az MSZP vezetése arról, hogy 2024-ben nem őt indítanák újra EP-listavezetőként.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Molnár Zsolt lehetetlenítette el.

Az MSZP közleményben reagált Ujhelyi István kilépésére, amelyben az EP-mandátum visszaadását és „a szocialista párt felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozásának” rendezését kérték. Ujhelyi pitiánernek nevezte a közleményt, jelezte, mandátumáért megdolgozott, nem adja vissza, tartozását pedig rendezte, mert kilépése előtt átutalt az MSZP Szolidaritási Alapjába egy jelentősebb összeget.

Az Európai Parlament képviselője beszélt jövőbeni terveiről, az ellenzék jövőjéről és arról is, hogy úgy tudja, lesznek, akik követni fogják az MSZP-ben a példáját, vagyis kilépnek a pártból.