Megszűnik-e a fotográfia?

Egyetem

Megszűnik-e a fotográfia, a fotóművészet a digitális technika térhódítása miatt? Erre a kérdésre keresi a választ a Science Café következő előadása.

A digitális fényképezés általánossá válásával és elterjedésével meglepő nézetek jelentek meg a nemzetköziés a hazai szakirodalomban: többen felvetették, hogy az így készült képek nem fotók, a digitális eljárás tönkreteszi a fényképezést, és az analóg fényképezés visszaszorulásával megszűnik a fotóművészet is. Ami digitális technikával készül, az lehet ugyan műalkotás, de nem fotóművészet, hanem más, új műfaj – vélekednek egyesek.

– Az előadásomban ezekkel a nézetekkel vitatkozom. Megvizsgáljuk, mi a fényképezés és mi a fényképezőgép? Mi a közös és mi az eltérő az analóg és a digitális fényképezés vagy fénykép között? Miért tértünk át rohamosan a digitális fényképezésre? Nézetem szerint a digitális fényképezés igenis fényképezés, eredménye a fotó, és annak magas művészi színvonalú művelői fotóművészek, alkotásaik pedig fotóművészeti alkotások. Semmi nem indokolja, hogy a fotózás, a fotóművészet halálát vizionáljuk – fejtette ki az unideb.hu portálnak az előadó, Nagy Sándor.

Az érdeklődőket február17-én 17 órától a megszokott helyszínen, a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.) várják a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának szervezői.