A beköszöntött és tartósan velünk maradó hideg idő miatt még inkább vágyódunk a fényre és a melegre. Decemberben különösen felértékelődik a téli vásárokon való séta egy-egy forró, illatos itallal a kezünkben. Bár a karácsonyi vásárokon igazán remek élmény forró punccsal vagy forralt borral a kezünkben nézegetni, de ezek az italok otthon is könnyedén elkészíthetők, sőt közben a kreativitásunkat is kiélhetjük.
Csak jó alapanyagokra van szükségünk, és máris készülhetnek a különleges, ünnepi italok. Íme a receptek, amelyekkel bárki könnyedén varázsolhat ünnepi hangulatot a saját otthonába is.
Cherry Christmas – a klasszikus újragondolva
A klasszikus forralt bor izgalmas, gyümölcsös változata, ahol a vörösbor telt ízét tovább mélyíti a cseresznye vagy meggy roppanós aromája. A megszokott fűszerek – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – mellett ezúttal az egzotikus tonkabab is szerepet kap. A piros bogyós gyümölcsök édes-savanykás karaktere és a karácsonyi fűszerek együtt igazán ünnepivé teszik ezt az italt.
Recept:
- 150 ml gyümölcsös vörösbor
- 30 ml rum (opcionális)
- 50 ml cseresznyelé/meggylé
- 1 fahéj
- 2 gerezd narancs
- 2 szegfűszeg
- 2 szegfűbors
- 1/2 tonkabab
- 2 kiskanál barnacukor
A hozzávalókat keverjük össze, melegítsük 70–80 °C-ra, majd szűrjük le és fogyasszuk melegen.
Díszítés: narancs, szegfűszeg, fahéjrúd.
A tökéletes téli ital nem létezik… vagy mégis? Red Hot Chili Csoki
A chili és a csokoládé csodás párt alkotnak és ezt remekül kiegészíti a vörösbor.
Recept :
50 ml száraz vörösbor, 50 gr csoki,
60 gr sűrített tej, 150 ml tej,
2 ml vanília aroma, 2 gr fahéj,
10 gr kakaópor, 1-2 teáskanál
Tabasco szósz
Díszítés: tejszínhab,
reszelt csokoládé,
fahéj vagy pillecukor
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd keverjük hozzá a többi összetevőt is.
Winter White – a forralt bor, ami mindent felülír
Ez a különleges fehér forralt bor ledönti az előítéleteket: friss, citrusos ízvilág, mézes édesség és enyhe bizsergés a gyömbértől. A fehérbor gyümölcsössége és a fűszerek kifinomult harmóniája igazán elegáns téli koktélt eredményez. Ha gondoljuk, akár egy kis citrusos ginnel is megbolondíthatjuk.
Recept:
- 50 ml friss, gyümölcsös száraz fehérbor
- 30 ml gin (opcionális)
- 20 g méz
- 50 ml szűretlen almalé
- 1 csillagánizs
- 10 db koriandermag
- 2 db kardamom
- 1 szelet gyömbér felcsíkozva
Keverjük össze az alapanyagokat, melegítsük 70–80 °C-ra, majd szűrjük le. Melegen fogyasszuk.
Díszítés: csillagánizs.
Redspresso – kávéfüggőknek
A téli álmos időszak ideális terepe ennek az élénkítő koktélnak, ahol a kávé kedvelt keserűségét a málna édessége simítja el, míg a vörösbor gyümölcsössége és fűszeressége teszi teljessé az ízélményt. A hatás garantált!
Recept:
- 60 ml gyümölcsös vörösbor
- 40 ml kávé
- 30 ml málnaszörp
A hozzávalókat jéggel rázzuk össze, majd szűrjük le a pohárba.
Díszítés: málna, kávészemek.
Starry Night – szilveszteri csillogás pohárban
Ez a koktél nemcsak színesebbé teszi a szilveszteri koccintást, de a pezsgő gyümölcsös karakterét játékosan ötvözi a bodzavirággal és a kókusz egzotikus, bársonyos jegyeivel. A csillámló ételszínezék igazi ünnepi ragyogást kölcsönöz neki.
Recept:
- 1,5 dl száraz fehér pezsgő
- 10 ml bodzaszörp
- 30 ml kókuszvíz
- 2 csepp színes, csillámló ételszínezék
Az összetevőket töltsük egymásra, és azonnal fogyaszthatjuk is.
– Szöőr Bea –





