Téli varázslatok pohárban: forralt bor, ünnepi koktél, nem csak a karácsonyi vásárok látogatóinak  

Gasztro Világ

A beköszöntött és tartósan velünk maradó hideg idő miatt még inkább vágyódunk a fényre és a melegre. Decemberben különösen felértékelődik a téli vásárokon való séta egy-egy forró, illatos itallal a kezünkben. Bár a karácsonyi vásárokon igazán remek élmény forró punccsal vagy forralt borral a kezünkben nézegetni, de ezek az italok otthon is könnyedén elkészíthetők, sőt közben a kreativitásunkat is kiélhetjük.

Csak jó alapanyagokra van szükségünk, és máris készülhetnek a különleges, ünnepi italok. Íme a receptek, amelyekkel bárki könnyedén varázsolhat ünnepi hangulatot a saját otthonába is.

Cherry Christmas – a klasszikus újragondolva

A klasszikus forralt bor izgalmas, gyümölcsös változata, ahol a vörösbor telt ízét tovább mélyíti a cseresznye vagy meggy roppanós aromája. A megszokott fűszerek – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – mellett ezúttal az egzotikus tonkabab is szerepet kap. A piros bogyós gyümölcsök édes-savanykás karaktere és a karácsonyi fűszerek együtt igazán ünnepivé teszik ezt az italt.

Recept:

  • 150 ml gyümölcsös vörösbor
  • 30 ml rum (opcionális)
  • 50 ml cseresznyelé/meggylé
  • 1 fahéj
  • 2 gerezd narancs
  • 2 szegfűszeg
  • 2 szegfűbors
  • 1/2 tonkabab
  • 2 kiskanál barnacukor

A hozzávalókat keverjük össze, melegítsük 70–80 °C-ra, majd szűrjük le és fogyasszuk melegen.
Díszítés: narancs, szegfűszeg, fahéjrúd.

A tökéletes téli ital nem létezik… vagy mégis? Red Hot Chili Csoki

A chili és a csokoládé csodás párt alkotnak és ezt remekül kiegészíti a vörösbor.

Recept :

50 ml száraz vörösbor, 50 gr csoki,

60 gr sűrített tej, 150 ml tej,

2 ml vanília aroma, 2 gr fahéj,

10 gr kakaópor, 1-2 teáskanál

Tabasco szósz

Díszítés: tejszínhab,

reszelt csokoládé,

fahéj vagy pillecukor

Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd keverjük hozzá a többi összetevőt is.

Winter White – a forralt bor, ami mindent felülír

Ez a különleges fehér forralt bor ledönti az előítéleteket: friss, citrusos ízvilág, mézes édesség és enyhe bizsergés a gyömbértől. A fehérbor gyümölcsössége és a fűszerek kifinomult harmóniája igazán elegáns téli koktélt eredményez. Ha gondoljuk, akár egy  kis citrusos ginnel is megbolondíthatjuk.

Recept:

  • 50 ml friss, gyümölcsös száraz fehérbor
  • 30 ml gin (opcionális)
  • 20 g méz
  • 50 ml szűretlen almalé
  • 1 csillagánizs
  • 10 db koriandermag
  • 2 db kardamom
  • 1 szelet gyömbér felcsíkozva

Keverjük össze az alapanyagokat, melegítsük 70–80 °C-ra, majd szűrjük le. Melegen fogyasszuk.
Díszítés: csillagánizs.

Redspresso – kávéfüggőknek

A téli álmos időszak ideális terepe ennek az élénkítő koktélnak, ahol a kávé kedvelt keserűségét a málna édessége simítja el, míg a vörösbor gyümölcsössége és fűszeressége teszi teljessé az ízélményt. A hatás garantált!

Recept:

  • 60 ml gyümölcsös vörösbor
  • 40 ml kávé
  • 30 ml málnaszörp

A hozzávalókat jéggel rázzuk össze, majd szűrjük le a pohárba.
Díszítés: málna, kávészemek.

Starry Night – szilveszteri csillogás pohárban

Ez a koktél nemcsak színesebbé teszi a szilveszteri koccintást, de a pezsgő gyümölcsös karakterét játékosan ötvözi a bodzavirággal és a kókusz egzotikus, bársonyos jegyeivel. A csillámló ételszínezék igazi ünnepi ragyogást kölcsönöz neki.

Recept:

  • 1,5 dl száraz fehér pezsgő
  • 10 ml bodzaszörp
  • 30 ml kókuszvíz
  • 2 csepp színes, csillámló ételszínezék

Az összetevőket töltsük egymásra, és azonnal fogyaszthatjuk is.

– Szöőr Bea –