Debreceni önkormányzat: a város víziközmű-fejlesztése megfelelő ütemben halad

Helyi hírek

Magyarország Kormányának és Debrecen Önkormányzatának együttműködésében az ország legnagyobb víziközmű fejlesztése van folyamatban Debrecenben. Ezzel szemben egyes sajtótermékek olyan állításokat fogalmaznak meg az említett beruházásokkal összefüggésben, amelyek nem felelnek meg a valóságnak és nem felelnek meg a Kormány és az Önkormányzat beruházási szándékainak – közölte a városvezetés.

Emlékeztetnek, 2023. április 28-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely  108,8 milliárd forintot biztosít Debrecen városi víziközmű-infrastruktúra fejlesztésére. Ennek a kormányhatározatnak a végrehajtása folyamatban van. Zajlik a gazdasági övezetek víz, csatorna, csapadékvíz és szürkevíz beruházási programja. Ezen túlmenően pedig megkötésére került az a tervezési szerződés, amely a keleti városrész teljes víz és csatornarendszerét – új fejlesztési területek kialakításával – új alapokra helyezi.

– 2023 novemberében zárult a Civaqua-program I. üteme, amely Debrecen felszíni vízellátását helyezi új alapokra. A több, mint 50 éve várt program 1200 l/s vízhozammal ad új lendületet Debrecen felszíni vízgazdálkodásának.

– Néhány hónappal ezelőtt fejeződött be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az a 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból – az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) konzorciumában – megvalósult fejlesztés, amely jelentős többlet ivóvízmennyiséget biztosít Debrecen számára. Ezen beruházásnak köszönhetően 30 ezer köbméterről több mint 50 ezer köbméterre növekszik a TRV Zrt. által, a felszíni vízből átadható ivóvízmennyiség kapacitása. Ez a beruházás a felszín alatti rétegvizek védelmét is szolgálja.

Ennek a beruházási programnak része a TRV Zrt. által üzemeltetett, állami tulajdonban lévő felszíni víztisztító mű kapacitás-helyreállító és kapacitásnövelő beruházása, amelyet a kiírók eredménytelenné nyilvánítottak. Az eredménytelenné nyilvánításra azért került sor, mert a beérkezett árajánlatok meghaladták az előírt fedezetet, és nem azért mert a beruházó nem kívánja megvalósítani a fejlesztést.

A TRV Zrt. által üzemeltetett, állami tulajdonban lévő felszíni víztisztító mű kapacitás-helyreállító és kapacitásnövelő beruházására kiírt és eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárást az Építési és Közlekedési Minisztériumtól származó információ szerint újra elindítják.

Debrecen víziközmű-fejlesztése megfelelő ütemben halad, amelynek köszönhetően mind ivóvíz, mind felszíni víz tekintetében jelentős többletkapacitás alakult ki a városban, hozzájárulva a lakosság és a gazdaság számára egyaránt fontos ellátásbiztonsághoz.