TEK - Terrorelhárítási Központ

Október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról kapott figyelmeztetést a kormány

Ország

A Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette  hírt, miszerint október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról kaptak figyelmeztetést.

„Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról”

– válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telex azon kérdésére, hogy valóban kaptak-e megkeresést amerikai titkosszolgálatoktól egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról.

A lap azt írja:

“Úgy tudjuk, az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján. Arra vonatkozóan nem kaptunk információt, hogy hol készültek akcióra, és annak ki lehetett a célpontja”.

A KTK válaszában megerősítette, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok”. Konkrét hatósági intézkedésekről azonban nem számoltak be, csak annyit közöltek, hogy „tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.

Hivatalos megerősítés még nem érkezett az ügyben, de a Telex értesülése szerint a hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőnél. Úgy tudni, a rajtaütés során fiúkat és lányokat is előállítottak. Bár a KTK válaszában nem tért ki erre, diplomáciai forrásaink szerint a rajtaütés összefüggött az amerikai titkosszolgálatok jelzésével. A fiataloknál éles fegyver nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak.