TechCsajok 2024 Debrecen

TechCsajok: “Debrecen a lehetőségek városa”

Helyi hírek

Izgalmas és vonzó a technikai, a természettudományos, valamint az informatikai szakmák világa. Erről szerette volna meggyőzni a diáklányokat a TechCsajok elnevezésű rendezvény a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint a stratégiai partner Debreceni Egyetem Műszaki Karának szervezésében. Az eseményen több vállalat és képzéssel foglalkozó intézmény mutatta be, milyen változatos tanulási és karrierlehetőségeket kínálnak ezek a területek.

Mintegy 400 pályaválasztás előtt álló diáklány érdeklődött csütörtök délelőtt a műszaki, informatikai, és természettudományos tanulmányok, valamint szakmák iránt. A Debreceni Egyetem Műszaki Karán a hallgatók mindössze 10 százaléka lány. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre inkább felbomlani látszik az a sztereotípia, hogy vannak női és férfi szakmák, így a jövőben sokkal több nő jelenhet meg a műszaki pályákon is.

„Építsük a nőkkel a jövőt már ma” – így hangzik a TechCsajok szlogenje. A rendezvény ösztönözni szeretné a fiatal nőket arra, hogy műszaki területeken tanuljanak és dolgozzanak.

Az eseményen 10 vállalat mutatkozott be a jövő mérnökeinek és informatikusainak. A kiállítók mellett pedig sikeres női vezetők, inspiráló példaképek is segítenek tanácsaikkal. – A fiatal nők számára soha nem volt még jobb az idő arra, hogy álmaik munkahelyét megszerezzék és műszaki területen folytassák karrierjüket. Az iskolák egyetemek és vállalatok is támogatni fognak titeket ezen az úton – mondta Silke Janz, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alelnöke. Debrecen jelentős gazdasági fejlődése is nagy lehetőséget jelenthet a műszaki területeken dolgozóknak – erről már Puskás István alpolgármester beszélt a rendezvény hivatalos megnyitóján.

Debrecen ma a lehetőségek városa, és azon is vagyunk, hogy évről évre, sőt, napról napra minél több lehetőség nyíljon a debreceniek vagy a Debrecenben tanulók számára arra, hogy itt képzeljék el és itt építsék meg Debrecenben a jövőjüket

– mondta Puskás István.

debrecen.hu