Debreceni köztemető halottak napja

Debreceni Köztemető: így várják a megemlékezőket mindenszentekkor és halottak napján

Helyi hírek

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Az A.K.S.D. Kft. ez évben is megteszi a szükséges intézkedéseket az ünnepi hét zökkenőmentes lebonyolításához.

Debreceni Köztemetők meghosszabbított nyitvatartása

október 24-ig. csütörtökig 700 – 1800
október 25 – október 30. péntek – szerda 700 – 1900
október 31 – november 2. csütörtök – szombat 700 – 2000
november 3. csütörtök 700 – 1900
november 04. után

hétfőt követően

700 – 1700

Meghosszabbított nyitvatartás a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában és a Sírköves Irodában

2024. október 25-tól 2024. november 3-ig 0800 – 1700 között tart a meghosszabbított nyitvatartás a Temető Ügyfélszolgálati Irodában, és a Sírköves Irodában. Szombati és vasárnapi napokon, valamint hétköznapokon 1530 – 1700 között nincs temetés ügyintézés. A Munkatársak segítséget nyújtanak a sírhelyek keresésében, térképet biztosítanak, melyen jelölik a keresett sír helyét. Sokan ezen napokon váltják meg újra elhunyt szeretteik sírját, továbbá tájékoztatást kaphatnak a balesetveszélyes síremlékekkel kapcsolatosan.

Közlekedés a Köztemető területén

A megnövekedett látogatói forgalom okán D.M.J.V. Önkormányzata mindenszenteket övező, alábbi szombati és vasárnapi napokra feloldja a 13 óráig érvényben lévő gépjármű behajtási tilalmat, azaz a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a Debreceni Köztemetők területére az 1-es kapunál:

  • 2024. október 26. – 27. (szombat – vasárnap)
  • 2024. november 02. – 03. (szombat – vasárnap)

Behajtási díj:

  • személygépjármű: 980,- Ft
  • személygépjármű utánfutóval, tehergépjármű: 1350,- Ft

2024.10.25. – 2024.11.03-ig gépjárművel történő behajtás kizárólag az 1-es kapun át engedélyezett, mely megközelítése a Kassai út, Hadházi út csomópont felől lehetséges, azonban a kihajtás a 3-as kapun át is megvalósulhat a Benczúr Gyula utca irányába, mely jelentősen gyorsítja a haladást.

2024. november 1-jén, azaz mindenszentek napján a fentiekkel ellentétben minden lakossági, vállalkozói, személy– és tehergépjármű forgalom tilos a Köztemetők területén. Ezen a napon 2 db kisbusz térkép szerinti útvonalon történő közlekedése nyújt díjmentes segítséget a rászorulóknak a sírok megközelítéséhez.

A köztemető területén történő közlekedésre a KRESZ szabályai vonatoznak, így a jobbkéz szabály érvényesül, ugyanakkor járdák hiányában a gyalogos forgalom elsőbbséget élvez. Munkanapokon a gépjárművezetők a temetési rend figyelembevételével kötelesek közlekedni, parkolással nem akadályozhatják a forgalmat, vagy a gyászmenet útját.

A lakossági gyalogos forgalom a Nagyerdei Köztemetőben 1., 2., és 3. számú kapukon keresztül történhet. A kapuknál a Köztemető nyitvatartási idejének megfelelő időtartamig portaszolgálat működik.

A köztemetőkben működő sírköves vállalkozások és vállalkozók 2024. október 25. napjától 2024. november 3. napjáig nem végezhetnek sírköves munkát a debreceni köztemetők területén.

A temető területén belül az A.K.S.D. Kft. megerősített biztonsági szolgálatot biztosít, melyhez a Rendőrség és a Debreceni Közterület-felügyelet is segítséget nyújt.

Forgalomkorlátozás, útlezárás a Köztemető környékén

Forgalomkorlátozás és útlezárás várható a Köztemető környékén, ezért kérik a temetőlátogatókat, hogy fokozottan figyeljék a közlekedési táblákat, illetve számítsanak torlódásokra, amennyiben gépjárművel érkeznek a Köztemetőbe

 

 

Temető séták

Az ország első természetvédelmi területén található temető fái és sírjai között érdemes szakvezetett sétára indulni, hiszen a temetőkert Debrecen történelmi emlékparkja is.

A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így Szakvezető segítségével a sírok között barangolva az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben.

  • Első temető séta ideje: 2024. október 27. vasárnap, 1400
  • Második temető séta ideje: 2024. november 1. péntek, 1000
  • Találkozás helye: Debreceni Köztemető II. kapu (Ravatalozóval szemben)
  • Séta tervezett időtartama: 1,5 óra
  • Idegenvezető: Erdei Nóra
  • Részvételi feltételek: A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com címen lehet


Emlékműsor és egyházi megemlékezések 2024. november 1-jén

Helyszín: 2-es számú Ravatalozó terem előtti terület, eső esetén a 2-es számú Ravatalozó terem

  • 14.30 Fények az emlékezetben – az Erdős Fruzsi Akusztik zenei megemlékezése
  • 15.00 Református Egyház megemlékezése
  • 15.30 Római Katolikus Egyház megemlékezése
  • 16.00 Görögkatolikus Egyház megemlékezése

Digitális temetőtérkép

Az A.K.S.D. Kft. egy innovatív lehetőséget ajánl a temetőlátogatók figyelmébe szerettei sírjának megtalálásához, a temetők történelmi felfedezéséhez, és a virtuális megemlékezéshez. Néhány kattintással kereshetik meg a sírokat, vagy tervezhetik meg a temetőlátogatást. A digitális temetőtérkép, mely megkönnyítheti az emlékezést és a múlt megőrzését a DMJV Önkormányzata felé tett vállalás eredménye, mely során digitálisan feltérképezésre került a 64 hektáros természetvédelmi területen fekvő Debreceni Köztemető közel nyolcvankét-ezer sírhelye.

https://www.debrecenikoztemeto.hu/#envimapSection

A térkép használatáról készült videó megtekinthető itt:

Történelmi és természetvédelmi utazás a Debreceni Köztemetőben 

Az A.K.S.D. Kft. történelmi, kulturális és természetvédelmi utazásra invitálja az érdeklődőket, melyben a Debreceni Köztemető titkait lehet megismerni, elmerülni a múltban, ahol a természet és a történelem találkozik. Erdei Nóra és Váradi Zoltán szenvedéllyel és tudással kalauzolnak végig a temető szimbolikus helyszínein.

Egyéb információk:

A hálózati víz akkor lesz biztosított a temető területén, ha nem lesz talajmenti fagy, ami indokolná a víz elzárását.

Az A.K.S.D. Kft. felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a szemetet minden esetben a kihelyezett hulladéktároló edényekbe tegyék, az edényeket gyakrabban ürítik. A lehulló nagy mennyiségű elszáradt levél miatt lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak arra, hogy amennyiben a sírokról össze kívánják takarítani a ráhullott leveleket, a köztemető portáin ingyenes, újrahasznosított műanyag zsákot lehet kérni erre a célra.

Nem előírás, de annak érdekében, hogy a hozzátartozókat közvetlenül is tájékoztassuk, vállalatunk évről évre Halottak Napja előtt különböző színű figyelemfelhívó címkével látja el a sírhelyeket:

  • Narancssárga címkével azokat, melyek megváltott nyugvási ideje járt le. A nyugvási idővel kapcsolatban információ kérhető a Köztemető Ügyfélszolgálati Irodájában.
  • Citromsárga címkével a veszélyesen megdőlt síremlékek kerülnek jelölésre.

Korábbi évekhez hasonlóan az összes sírkő biztonságtechnikai felülvizsgálata megtörténik. Az életveszélyes sírkövek fejkő részét lebontják és ráfektetik a sírkőre, amennyiben ez nem lehetséges, elszállítják a tároló helyre. Erről nyilvántartást vezetnek és a Temető Ügyfélszolgálati Irodában tájékoztatást nyújtanak.