Mellrák séta Debrecenben

Rózsaszín sétával hívták fel a figyelmet az egyik leggyakoribb súlyos betegségre

Helyi hírek

A mellrák korai felismerésére és a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata hétfőn Debrecenben. Évente csaknem háromezren halnak meg emlőrákban Magyarországon, annak ellenére, hogy az idejében diagnosztizált betegség gyógyítható – hangzott el az Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta elnevezésű rendezvényen.


Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke elsőként köszönetét fejezte ki a Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat felé, akik olyan segítő közösséget alkotnak, amely az évek során nélkülözhetetlenné vált az egészségfejlesztésben, hidat képez a betegek és az egészségügyi személyzet között.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. A rózsaszín szalag a korai felismerés fontosságára és a betegség megelőzésére hívja fel a figyelmet, hiszen az orvostudománynak és a betegek kitartásának köszönhetően az időben felismert betegség a legtöbb esetben gyógyítható

– mondta a konferencia megnyitóján Kossa György.

A kuratórium elnöke a legfrissebb adatokra hivatkozva kiemelte: 2040-re megduplázódik az újonnan diagnosztizált daganatos betegek száma. Csaknem 60-70 százaléka meggyógyítható a betegeknek, vagy legalábbis krónikussá tehető, így exponenciálisan nő az onkológiai ellátásban részesülők száma.

A daganatos megbetegedések fizikumot és lelket megterhelő erőpróbák, az időben kiemelt esetek azonban nagyobb sikerrátával kezelhetőek, éppen ezért a szervezett szűréseknek nagy jelentősége van. Rá kell irányítani a figyelmet arra, hogy bár az életkor előrehaladtával nő az elváltozás kialakulásának esélye, egyre fiatalabb hölgyeket és a férfiakat is érintheti a melldaganatos megbetegedés

– emelte ki Kossa György.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a rendezvény fővédnöke azt mondta: a nők számára gyakran fontosabb a családról és a környezetükről való gondoskodás, mint saját maguk.

Minden nyolcadik nő érintett a mellrákban, éppen ezért ha mi nem figyelünk magunkra, családok mennek tönkre. Hiszen mi, nők vagyunk a családok motorjai, mi adjuk a melegét egy otthonnak. Éppen ezért fontos tudni, hogy a mellrák korai stádiumban felismerve igenis gyógyítható az orvostudomány jelenlegi állása szerint

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Széles Diána hozzátette: a gyógyulás elérhető, a diagnózist követően a betegek erőt meríthetnek a közösség összefogásával a családtagjaikból, a természetből, hitükből.

Magyarországon minden ötödik ember rosszindulatú daganat következtében hal meg, az új terápiás módszereknek köszönhetően azonban megfigyelhető, hogy csaknem négy gyógyult eset jut egy-egy elhalálozásra. A daganatok kialakulásáért 80 százalékban felelős a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, a környezetszennyezés és a foglalkozási ártalmak is. Kisebb részben azonban vírusok és fertőzések is okozhatnak daganatos megbetegedéseket

– jelentette ki Árkosy Péter.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika igazgatója kiemelte: Magyarországon a nők körében a mellrák, míg a férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, ezt követi mindkét nem esetében a vastag- és végbéldaganat. Árkosy Péter hozzátette: a nők körében továbbra is magas számban fordul elő a méhnyakrák, annak ellenére, hogy ez a fajta daganatos betegség viszonylag kevés esetben halálos és teljes mértékben elkerülhető napjainkban, ha idejében részt vesznek a nők szűrővizsgálaton.

A tudományos szimpóziumon előadást tartott Szegedi Sebő Éva, a Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ (KK) Kenézy Gyula Campus Emlőcentrum igazgatója, Kósa Csaba, a DE KK Sebészeti Klinika adjunktusa, valamint Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is.

A rendezvényt követően a résztvevők, gyógyultak, gyógyulók, orvosok és ápolók a Régi Városházától a Nagytemplomig sétáltak, felhívva a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre és a szűrések fontosságára.

– DE Sajtóközpont –