Magyar Péter nekiment Orbán Viktornak

Závecz: tovább csökkent a Fidesz előnye a Tisza Párttal szemben

Ország

A teljes népességet tekintve mintegy 300 ezerrel van több támogatója a Fidesznek, de bizonyos demográfiai csoportokban, például a fiatalok, a fővárosiak és a diplomások körében már népszerűbb Magyar Péter pártja, mint a kormánypárt – ismertette a hvg.hu a Závecz Research legfrissebb, szeptember 28. és október 8. között készített közvélemény-kutatását.

A teljes népesség körében a kormánypárt tábora 25, a Tisza Párté pedig 21 százalék, ez az 1000 fős felmérés készítői szerint azt jelenti, hogy a Fidesznek jelenleg mintegy 300 ezerrel van több szavazója, mint Magyar Péteréknek.

A Demokratikus Koalíciót a válaszadók 5, a Mi Hazánkat a válaszadók 4 százaléka támogatja. Az MKKP 3, a Momentum, a Jobbik és az MSZP 2-2, az LMP, a Vona Gábor-féle Második Reformkor, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa és a Mesterházy Attila által alapított Szocialisták és Demokraták egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében.

Szintén 4 százalékpont a különbség a Fidesz és a Tisza Párt között a biztos pártválasztók körében, itt a kormánypárt 39, a Tisza pedig 35 százalékon áll. Az aktív választók körében még a parlamenti küszöb fölött áll a DK 7 százalékkal, míg a Mi Hazánk épp a küszöbön, 5 százalékon. A MKKP-t a biztos pártválasztók 4, a Momentumot pedig 3 százalékuk támogatja – derül ki a felmérésből.

Az alacsonyabb iskolázottságúak még kitartanak a Fidesz mellett

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 40 év alattiak között a Tisza 28, a Fidesz pedig csak 20 százalékon áll, de a fővárosban is népszerűbb a Tisza a maga 20 százalékával, mint a 16 százalékos Fidesz, amely Budapesten a DK-t is épphogy megelőzi: Gyurcsány Ferenc pártját a fővárosiak 13 százaléka támogatja.

Szinte megegyezik a Fidesz és a Tisza támogatottsága az érettségizettek, a diplomások, a negyvenes-ötvenes korosztályok körében, valamint a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok lakói között is. A kormánypárt ugyanakkor továbbra is népszerűbb a 60 év feletti választóknál (31 százalék a 16-tal szemben), illetve az alapfokú végzettségűeknél és a szakmunkás képzettségűeknél (30-14, illetve 26-22). A kis- és közepes vidéki városokban (25-21) és a falvakban (30-19) egyre kisebb mértékben ugyan, de továbbra is népszerűbb a Fidesz Magyar Péter pártjánál.