Euró árfolyam forintmélypont

Újra 400 forint fölött jár az euró árfolyama

Gazdaság

Kedd délután átlépte a 400-as lélektani határt a forint-euró árfolyama. 2022 vége nem volt ilyen gyenge a magyar fizetőeszköz. Eközben a forint a dollárral szemben is gyengült, elérte a 362-t.

hvg.hu szerint a forint árfolyama egész nap gyengült, a legközvetlenebb ok az Irán által Izrael ellen ballisztikus rakétákkal végrehajtott támadás, illetve az arra kilátásba helyezett izraeli és amerikai ellencsapás.

A dollár eközben erősödik, hiszen egy ilyen helyzetben sok befektető viszi szívesebben a pénzét a legbiztonságosabb devizába. Ez a folyamat már kedden napközben is tartott, hiszen akkor már elkezdték beárazni azt, hogy lehet valamilyen konfliktus Irán és Izrael között.

A héten újra kibontakozó dollárerő általánosságban véve nem kedvez a kockázatosabb eszközök befektetői megítélésének, és a feltörekvő piaci devizák is ilyenek, többek között a forint is. Azt is ki kell emelni ugyanakkor, hogy a hazai fizetőeszköz gyengélkedése mögött magyarspecifikus okok is lehetnek, ugyanis a forint a lengyel zloty ellenében is történelmi mélypontja körül ingadozik már napok óta – jegyzi meg a Portfolio.