Káposztás lepcsánkasütős Guinness-rekord dőlt meg Hajdúhadházon

Káposztás lepcsánkás Guinness-rekord dőlt meg Hajdúhadházon

Helyi hírek

Soha, a világ egyetlen országában sem sütöttek még egyszerre annyi káposztás lepcsánkát, mint a 2024-es Hadházi Káposztás Napok vasárnapján.

A rekordállításban Lázár Chef, valamint Gáspár Győző (Győzike) és felesége, Gáspár Bea (Bejja asszony) is aktívan segédkezett.

Az új rekord: 230-an sütötték egyszerre a népi ételt, 53 sátorban.

Lepcsánka, lapcsánka, tócsni?

A lepcsánka a “hlebcsánka” elnevezésből ítélve (szlovák írásmóddal: chliebčanka) felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó “kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rårakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy, Baranya és Zala megye), lepcsánka Borsodban, Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumpliprósza (Somogy, Baranya és Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni.