Karsai Dániel

Elhunyt Karsai Dániel

Ország

Szeptember 28-án, 47 évesen elhunyt Karsai Dániel egykori alkotmányjogász. Az amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzdő férfi élete utolsó éveit az aktív eutanáziáért folytatott küzdelemre tette fel.

„Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALS-sel”

– írta Karsai Péter, Karsai Dániel testvére.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták a fokozatos bénulással járól halálos betegséget.

2023. augusztus 10-én saját betegsége kapcsán keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel álláspontja szerint az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma az alapvető emberi jogokat (emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot) sérti.

2024. március 28-án tüdőgyulladással kórházba került, ahonnan hazatérve beszédkészsége tovább romlott, és már teljesen ágyhoz kötve élte az életé

Állapotának rosszabbodása miatt március 31-én végleg befejezte ügyvédi tevékenységét, és kilépett a kamarából is. Az betegség lefolyását rögzítő beszámolókat, az aktuális eseményekkel kapcsolatos gondolatait nyilvános Facebook bejegyzésekben, a Post Mortem sorozatban tette közzé.

Kapcsolódó:

Nincs joga a mesterséges halálhoz Karsai Dánielnek – Strasbourg is döntött

“Kapja be!” – üzente Karsai Dánielnek a megafonos “influenszer”, majd jött a váratlan fordulat

Videó: Tasó László is levegőnek nézte a halálos beteg alkotmányjogászt