Nagy munkában a HUNOR Mentőszervezet Hajdúszoboszlón – fotók

Helyi hírek

Harminchat órán keresztül végzi a felderítési, mentési munkálatokat a hajdúszoboszlói romvárosban a HUNOR Mentőszervezet – közölte a katasztrófavédelem.

A harmadik újraminősítéshez a régi romváros mellett új szimulációs gyakorlópálya épült fel. A csapatnak egy minden eddiginél nehezebb pályán kell helytállniuk. Az újraminősítést előkészítő szakemberek hónapok alatt építették fel a helyszínt, amely egyebek mellett a törökországi földrengés utáni valós állapotokat eleveníti meg a hazai terepen. A mérnöki tervezésben a BME Építőmérnöki Karának munkatársai is közreműködtek, stratégiai együttműködésben a BME Víztudományi és Katasztrófa-megelőzési Tudásközpontjával.

A terepgyakorlat forgatókönyve szerint Magorland hat (közülük négy virtuális) kárhelyszínén van szükség segítségre. A nehéz városi kutató-mentő minősítésért induló HUNOR az INSARAG elvárásainak megfelelően párhuzamosan két kárhelyszínen dolgozik, a mentőcsapat tagjai az első néhány órában már két túlélőt emeltek ki a romok alól. Emellett a magyarok egészségügyi komponense sikeres műtétet is végrehajtott, valamint öt tonnánál nehezebb szerkezeti elemeket is megmozgatott a gyakorlat első tizenkét órájában. A hazai egységen kívül virtuális módon osztrák, spanyol, török és szlovák csapatok is „dolgoznak” a mentésben, az osztrák erők egy túlélő kiemeléséről tettek jelentést.

A HUNOR-nak a terepgyakorlaton nemcsak azt kell bizonyítania, hogy hosszú időn keresztül önellátóan működik, rendelkezik a nehéz körülmények legyőzéséhez szükséges eszközökkel, felszerelésekkel és szaktudással, hanem azt is, hogy harminchat órán keresztül, folyamatosan terhelhető.

Éppen ezért váltásban dolgoznak a terepen, amely ezúttal is rendkívül összetett feladatmegoldást kíván tőlük. Váratlan nehézséget jelentenek a zegzugos épületrészek, az instabil elemek, a mélyben, sötétben, szűk helyen kialakított műveleti helyszínek.

Minderre megfelelően felkészültek az év folyamán. Az egész évben megtartott gyakorlatok kiemelt mozzanata volt a HUNOR Mentőszervezet török mentora és nemzetközi szakértők jelenlétében megtartott márciusi próbaminősítő és májusi előminősítő gyakorlat, valamint a szintén a mentor és nemzetközi szakértők, jelentkezők részvételével tartott INSARAG-koordinációs és műveletirányítási képzések.

A harminchat órás gyakorlat szeptember 26-án, csütörtökön délben zárul.

Fotó: Szőke Péter (BM OKF), Papp-Kunkli Nóra tű. főhadnagy (Hajdú-Bihar VMKI)