47 eljárás zajlott egy hajdú-bihari sofőrrel szemben

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2024. szeptember 24-én tartott nyilvános ülésén megváltoztatta annak a férfinak az ítéletét, akit járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt ítélt el a Debreceni Járásbíróság.

Az elsőfokú bíróság 2024. június 6-án meghozott ítéletében a vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 90 nap elzárásra ítélte és 2 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. A döntéssel szemben akkor az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A másodfokon eljáró büntetőtanács a vádlottal szemben kiszabott elzárást 8 hónap fogházbüntetésre súlyosította, továbbá elrendelte a Debreceni Járásbíróság egy korábbi, 1 év 5 hónapos börtönbüntetés végrehajtását is. Egyebekben az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott szabálysértési priuszán 47 lefolytatott eljárás van nyilvántartásban. A férfival szemben az elmúlt két évben 17 alkalommal indult szabálysértési eljárás közlekedési szabálysértés elkövetése miatt, közte a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon, ahol 2024. március 5-én jogerőre emelkedett határozat szerint érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértések miatt 97.500 forint pénzbírságot szabtak ki vele szemben és 2 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől.

A vádlott 2024. márciusában a határozat jogerőre emelkedését követően telefonon felvette a kapcsolatot a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon az ügye előadójával, aki a jogerőről tájékoztatta. A férfi később a kormányhivatali határozatot a vezetői jogosultság szüneteléséről a postán is átvette.

Ezzel nem törődve a vádlott 2024. május 3-án délután a tulajdonát képező személygépkocsival úgy vett részt a közúti forgalomban Debrecenben, a Benczúr Gyula utcán, hogy tudomással bírt arról, hogy őt a rendőrség 2024. március 5-től 2024. május 4-ig a járművezetéstől jogerősen eltiltotta. A rendőrök aznap azon az útszakaszon fokozott ellenőrzést hajtottak végre, amely során a férfit is megállították és igazoltatták. Az intézkedés során a járőrök megállapították, hogy a vádlott érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel a közúti járművezetéstől a szabálysértési hatóság eltiltotta.

Egy másik esetet során a férfi 2024. április 9-én éjfélkor Nyíradonyban, a tulajdonát képező személygépkocsival szintén úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy tudomással bírt arról, hogy őt a rendőrség 2024. március 5-től 2024. május 4-ig a járművezetéstől jogerősen eltiltotta.

Ezt követően 2024. május 8-án gyorsított eljárásban lett a vádlott bíróság elé állítva. Az elsőfokú bíróság a büntetett előéletű vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségében mondta ki bűnösnek, akkor őt 80 nap elzárásra ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az akkori döntést a törvényszék 2024. július 10-én hagyta helyben.