Kiszáradt fák öntözése Debrecenben

“A Debrecenben elültetett tízezer fából ötezer már kiszáradt, az önkormányzat miért nem tesz semmit?” – fogós kérdést kapott a városvezetés

Helyi hírek

Egy sestakerti lakos azt tapasztalja, hogy a debreceni önkormányzat által elültetett 10 ezer fa fele már kiszáradt. Úgy látja, a csemetéket csak a frekventált helyeken öntözik, ezzel kapcsolatban kérdezte az önkormányzat illetékesét arról, hogy terveznek-e lépéseket a kiszáradás által fenyegetett kisfák megmentésére. Mert ugyan a lakosság egy része saját vizéből is öntözgeti a csemetéket, de nyilván nem ez lenne az üdvözítő.

A kérdésekre Balázs Ákos, Debrecen zöldítéséért is felelős alpolgármester válaszolt. Először is leszögezte, hogy akik a projektet irányítják, mindannyian kiváló, egyetemet végzett szakemberek.

Balázs Ákos elmondta, a locsolást szakszerűen és tervszerűen végzik a Dekert munkatársai, valamint beszervezett vállalkozások és szerződött partnerek. Összesen 32 személy dolgozik ezen a területen, eddig 4398 köbméter vizet használtak el a csemeték öntözésére.

Balázs szerint csak a fák 10-11 százaléka van kérdéses állapotban, de itt sem lehet kijelenteni, hogy ezek elpusztultak volna. Mint vázolta – és ezt majd a szakemberek részletezik -, a növények a nagy melegre gyakran reagálnak úgy, hogy a leveleiket ledobják, és majd kedvezőbb feltételek esetén újra kihajtanak. Az alpolgármester úgy véli, ez egy teljesen jó arány, faültetések után teljesen természetes, hogy a fák bizonyos százaléka így reagál.

Balázs Ákos az önkormányzat nevében köszönetet mondott azoknak a debrecenieknek, akik lakóhelyük közelében locsolják a szomjazó facsemetéket. A városvezetés egyébként a jövőben szeretné meg jobban bevonni a lakosságot a faültetési és -gondozási projektekbe.

Szomjazó fák, kiszáradó tavak Debrecen közelében:

Alig van már szabad vízfelület a Vekeri-tavon