Christoph Daum

Meghalt Christoph Daum

Sport

70 éves korában Kölnben elhunyt Christoph Daum német labdarúgó és edző. Az egykori sportemberrel rákbetegséggel küzdött, halálhírét családja közölte.

Christoph Daum 2022 ősze óta harcolt a betegséggel. Eleinte visszavonult a nyilvánosságtól, de röviddel később újra interjúkat adott és talkshow-kban szerepelt. Üzenete az volt: “A rák rossz testet választott magának.”Ezzel szeretett volna másoknak reményt adni.

Fiatal és még ismeretlen edzőként az 1. FC Kölnnel a Bundesliga 1987-88-as szezonjában a harmadik helyen végzett. Najd nem sokkal azután, hogy 1992-ben megszerezte első Bundesliga-bajnoki címét a VfB Stuttgarttal, egy cserehiba miatt elveszítette a Bajnokok Ligája kvalifikációját. Különösen emlékezetes maradt a 2000-es kokainbotránya, amely miatt elveszítette az esélyét, hogy a német válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Daum azonban visszatért. További címeket nyert Ausztriában és Törökországban, visszavezette a Kölnt a Bundesligába, és bent is tartotta.

A Fenerbahce így emlékezett meg egykori szeretett edzőjéről:

A Bild megemlékezésében azt írja Christoph Daumot előélete miatt vagy imádták, vagy utálták – köztes vélemény alig létezett. A betegséggel való küzdelme azonban a sport világán túl is szimpátiát váltott ki irányába. Még egykori állandó ellensége, Uli Hoeness is nyilvánosan kibékült vele, és egy tévé-dokumentumfilm keretében közösen jelentek meg a kamerák előtt.